eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bővült a világvége magbunker

A világ különböző tájairól származó mintegy 50 ezer vetőmagmintával bővült a héten a "világvégebunkernek" is nevezett Spitzbergák Nemzetközi Magbunker, amely egy esetleges világméretű katasztrófa esetén biztosíthatná az élelmiszernövény-termesztés jövőjét.

A Jeges-tengeren található Spitzbergák szigetcsoporton egy hegyoldalban kialakított, 2008-ban megnyitott tárolót arra tervezték, hogy megvédje a nélkülözhetetlen élelmiszernövényeket - mint például a rizs, a búza vagy a babfélék - a globális kataklizmáktól, járványoktól vagy atomháborútól.

A 4,5 millió vetőmag eltárolására alkalmas bunkerben a mostani szállítmánnyal együtt

immár 940 ezer növénymintát őriznek a világ szinte összes országából.

Még ha elektromos meghibásodás lépne is fel, az Északi-sarktól 1300 kilométerre lévő létesítmény fagyott és lezárt állapotban legalább 200 évet tudna átvészelni.

A bunkerből 2015 szeptemberében, a szíriai háború hatására hoztak fel első alkalommal vetőmagot, mert a polgárháború miatt károkat szenvedett az Aleppo városa melletti magbank, ahol főként a közel-keleti országok számára neveltek és juttattak terménymagvakat, ám már nem volt képes ellátni a feladatát.

A Száraz Területek Agrárkutatási Központja (ICARDA) akkor a norvég tárolóban elhelyezett 325 dobozából majdnem 130-at kért vissza, amelyek 116 ezer mintát tartalmaztak. Az aleppói kollekció sok olyan fajt tartalmaz, amely jól tűri a szárazságot. Ezek a növények segíthetnek szembenézni a klímaváltozás okozta aszály kihívásaival világszerte.

A mostani vetőmagszállítmány egy részét - több mint 15 ezer magmintát - az ICARDA küldi a magbunkerbe, hogy visszatöltse tartalékait.

A szállítmány többi része a nyugat-afrikai Beninből, Indiából, Pakisztánból, Libanonból, Marokkóból, Hollandiából, az Egyesült Államokból, Mexikóból, Bosznia-Hercegovinából, Fehéroroszországból és Nagy-Britanniából érkezett szerdán a magtárba.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×