eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A faj tisztasága miatt leöltek 57 majmot

Elpusztítottak 57 majmot Japánban, mert kiderült, hogy az őshonos japán makákó és az invazív fajnak tekintett rhesusmakákó kereszteződéséből születtek, és úgymond puszta létükkel fenyegetés jelentettek a szigetország ökoszisztémájára.

A keverékek 107 fajtiszta japán makákóval együtt éltek a Takagojama vadasparkban, a Csiba kormányzóságban fekvő Futcu városban. Az állatkert ezeket is fajtisztának hitte, ám egy önkormányzat által elrendelt nagyszabású DNS-vizsgálat felfedte, hogy "félvérek", vagyis japán- és rhesusmakákók keveredéséből születtek, márpedig az idegen fajokról szóló japán törvény tiltja a rhesusmajom és keverékei tartását.

A rhesusmajmok egy ma már használaton kívüli idegenforgalmi létesítményből szöktek meg és keveredtek el az őshonos fajjal. Miután a futcui önkormányzat szakemberei felfigyeltek néhány keverék példányra, a teljes majomállomány DNS-vizsgálatát elvégeztették tavaly ősszel a Kiotói Egyetemmel és egy helyi kutatóintézettel.

A Japán egyik turistaattrakciójának számító japán makákók megtalálhatók szerte a szigetországban, egyes természetes élőhelyei pedig, köztük egy 11 hektáros terület a takagojamai vadaspark mellett a Boszo-félszigeten, védett rezervátumokként működnek. A vadaspark mindössze 2-3 kilométerre fekszik a rezervátumtól, így félő volt, hogy a keveredés átterjed a vadon élő őshonos japán majmokra is.

- A fajkeveredés jobban elterjedt, mint gondoltuk. Korszerűsítjük a létesítményeket és a biztonsági rendszabályokat, megakadályozandó, hogy a keveredésnek hátrányos következménye legyen a vadon élő japán makákókra - mondta az önkormányzat egy illetékese.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×