eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ennyire kicsi még sohasem volt a tengeri jég

Az északi-sarki és déli-sarki tengeri jég januári kiterjedése a legkisebb volt a feljegyzések kezdete óta, miközben a légkör szén-dioxid-koncentrációja januári rekordmagasságot ért - közölte pénteken a Meteorológiai Világszervezet.

"Egyedülálló a jég hiánya mindkét pólusnál. Ez egy nagyon furcsa helyzet. Szokatlanul meleg van északon, és a tengeri jég, amely bolygónk felmelegedésének egyik mutatója, a minimumon van jelenleg mindkét féltekén" - hangsúlyozta David Carlson, a Világ Klímakutató Program (WCRP) igazgatója genfi sajtótájékoztatóján.

A szakember szerint ezen a télen három olyan időszak is volt, amikor az Északi-sark térségében a tengeri jég csökkent akkor, amikor híznia kellett volna. Januárban az átlagkiterjedése 13,38 millió négyzetkilométer volt a műholdas adatok szerint, amelyeket 38 éve jegyeznek a térségről. Az előző legalacsonyabb januári jégkiterjedést 2016 januárjában jegyezték fel, akkor az ideinél 260 ezer négyzetkilométerrel volt nagyobb a tengeri jég kiterjedése, ami nagyobb mint az Egyesült Királyság területe.

A Meteorológiai Világszervezet szerint az északi-sarki tengeri jég kiterjedése 8,6 százalékkal maradt el a januári átlagtól, a déli-sarki tengeri jégé - a térségben most van nyár - 22,8 százalékkal kisebb a januári átlagnál az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet mérései alapján.

Mark Serreze, az Amerikai Országos Hó- és Jégadatközpont (NSIDC) igazgatója csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a déli-sarkvidéki tengeri jég térfogata valószínűleg tovább csökken, mígnem február végén eléri a legkisebb kiterjedését a - decembertől márciusig tartó - antarktiszi nyár időszakában.

A sarkvidékek tengeri jege az ember okozta globális felmelegedés miatt zsugorodik, ám az Antarktisz térségében változékonyabbak a környezeti feltételek.

Több olyan év volt nemrégiben, amikor a déli-sarki tengeri jég átlagos kiterjedése növekedett, 2014 szeptemberében rekordot jelentő 20,16 millió négyzetkilométerre gyarapodott.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×