eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Új törpebolygót fedeztek fel a Neptunusz túloldalán

Eddig ismeretlen törpebolygót fedezett fel a Neptunusz túloldalán egy nemzetközi kutatócsoport: a 700 kilométer átmérőjű bolygó kisebb, mint a Pluto, de lényegesen nagyobb, mint bármely más égitest ebben a régióban.

A Neptunuszon túli jeges égitestek arra utaló jeleket rejtenek magukban, hogy hogyan formálódtak és hogyan rendeződtek el a külső Naprendszer gázóriásai. Legtöbbjük azonban nagyon kicsi és nehezen megfigyelhető, ezért ejtette annyira izgalomba a kutatókat az újonnan felfedezett törpebolygó, amely ideiglenesen a 2015 RR245 nevet kapta.

A szakemberek februárban vették észre a világos pontot a külső naprendszer eredetét vizsgáló kutatás (OSSOS) keretében szeptemberben készült felvételeken. A képernyőn feltűnt fénypont olyan lassan mozgott, hogy legalább kétszer olyan távol kellett lennie a Naptól, mint a Neptunusz - mondta Michele Bannister, a kanadai Victoria Egyetem munkatársa. A kutatást az egyetem a British Colombia Egyetemmel közösen a kanadai-francia-hawaii teleszkóppal (CFHT) végezte.

A törpebolygó elliptikus pályáján 700 év alatt kerüli meg a Napot. Több mint 120-szor távolabb van eközben a Naptól, mint átlagosan a Föld. Az RR245 pályáját a következő években alaposabban megvizsgálják, csak ezután kap hivatalos nevet. Az OSSOS csapat felfedezői névjavaslataikat a Nemzetközi Csillagászati Egyesülethez nyújthatják be.

Az RR245 egyike azon kevés törpebolygónak, amelyek még ma is léteznek. A legnagyobb ilyen típusú égitestek a 2400 kilométeres átmérőjű Pluto és Eris. A legtöbb törpebolygó elpusztult vagy kilökődött a Naprendszerből, amikor a gázóriások a mai helyükre kerültek.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×