eur:
389.25
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Befejezte küldetését a Vénuszt kutató űrszonda

Befejezte nyolc évig tartó küldetését az Európai Űrügynökség (ESA) Venus Express nevű űrszondája, amely a tervezettnél jóval tovább kutatta a Vénusz bolygót - jelentette be szerdán az ESA.

Amióta 2006-ben az űrszonda ráállt a Földhöz legközelebbi bolygó körül kijelölt keringési pályájára részletesen tanulmányozta a bolygót és atmoszféráját, a bolygó déli sarkától 66 ezer kilométerre távolodott el a legmesszebb, az északi-sarkánál 200 kilométerre közelítette meg a legkisebb távolságra.

Paolo Ferri, az ESA Vénusz-missziójának vezetője szerdán közölte: sikertelenek voltak a szakemberek kísérletei arra, hogy az űrszondát magasabb pályára állítsák, meghosszabbítandó a küldetését, mivel az űrszonda hajtóanyaga kifogyóban van. A szakemberek ugyan kapnak még gyenge jeleket az űrszondáról, de azzal számolnak, hogy hamarosan elveszítik vele a kapcsolatot - tette hozzá.

Az űrszonda hatalmas mennyiségű adatot szolgáltatott a Vénusz forró, sűrű, egészségtelen atmoszférájáról, csakúgy mint a vulkanikus tevékenységről a bolygón.

Ferry közölte, becsléseik szerint a Venus Express januárban fog elégni a világűrben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×