eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Császárok, szenátorok és gladiátorok vonultak végig a 2767 éves Róma utcáin

Ókori jelmezekben, felvonulással ünnepelték Róma alapításának 2767. évfordulóját hétfőn az olasz főváros történelmi központjában, ahol római katonák is összecsaptak egymással.

A legenda szerint Róma városát az ikerpár Romulus és Remus a Krisztus előtti 753-ban, április 21-én alapította.

Az Örök Város születésnapját római szokás szerint "ókori" menettel ünnepelték meg. Ezerhatszázan vonultak végig korhű viseletben a Circus Maximus mezejétől a Colosseumig, a Capitolium dombját és a Forum Romanumot is érintve.

Kilenc ország hagyományőrző egyesületeinek tagjai keltették életre a Róma utcáin lovon végigvonuló Julius Caesart és a szenátorokat, a Vesta-szűzeket, a rabszolgáitól övezett Cleopátrát, a gladiátorokat, a dák hadifoglyokat.

A színes menetre kétszázezer római és turista volt kíváncsi. A Capitolium-domb lábánál Ignazio Marino főpolgármester köszöntötte az ókori rómaiakat.

A születésnapi ünneplés részének számít a Circus Maximus mezején rendezett csata is. A korábbi években római katonák és barbárok csaptak össze egymással, idén az egykori római hadsereg csapatai: az Octavianus (a későbbi Augustus császár) által létrehozott Legio XXI Rapax, a fővezér vagy császár testőrségét alkotó V Cohors Praetoria és a Legio II Britannica mérte össze erejét az ókori polgárháborúkat idézve.

Róma születésnapján a városi múzeumokba ingyenes volt a belépés. Hétfő késő este a mécsesekkel megvilágított Capitolium felett tűzijátékot rendeznek. Augustus fórumán fényjátékkal kísért régészeti estet tartanak a császár halálának 2000. évfordulójára emlékezve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×