eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Magzati agyszövet a Huntington-kór ellen

Magzati agyszövet átültetésével kezelnek egy örökletes, gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséget olasz orvosok. Az eljárás szövődmények nélkül lassítja a betegséget.

A firenzei egyetemi kórház orvosai a Huntington-kórban szenvedő beteg agyának károsodott részét úgy állítják helyre, hogy magzati agyból nyert idegszövettel helyettesítik - olvasható a Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányban. A beavatkozás biztonságosnak bizonyult, szövődmények nem léptek fel.

A beavatkozást 2006 óta 18 betegen végezték el. Mindannyian örökletes idegrendszeri betegségben, a Huntington-kórban szenvedtek.

A Huntington-kórt genetikai hiba okozza, a szülőről gyerekre öröklődő mutáns gén termeli a huntington nevű fehérje kóros változatát, amely a test valamennyi sejtjében felhalmozódik. A mozgás fölötti kontroll elvesztését, valamint a többi tünetet azonban csak egyes agysejtekben való jelenléte okozza. A visszafordíthatatlan folyamat mentális károsodáshoz, viselkedési zavarokhoz, majd végül a páciens halálához vezet.

Első alkalommal hoztuk nyilvánosságra az adatokat, amelyek tudományosan bizonyítják, hogy a beavatkozás lelassíthatja a betegség előrehaladását - magyarázta Pasquale Gallina, a firenzei egyetemi kórház idegsebésze, az agyszövet átültetését végző csoport koordinátora.

Hozzátette: a műtét biztonságos és szövődménymentes, ám egyelőre tesztelés alatt áll, és nagy körültekintésre van szükség, hogy ne keltsenek az eredményekkel illúziókat.

Az egészséges agyszövetet művi terhesség-megszakítások nyomán nyerik 9-12 hetes magzatokból. A beavatkozáshoz szükség van az abortuszt kérő nő beleegyezésére.

A kellő előkészítés után a kiemelt szövetet robotikus agysebészeti technikával ültetik be a beteg agyába. A beavatkozás célja, hogy az átültetett magzati szövet életben maradjon, fejlődjön, növekedjen, kialakítsa a megfelelő kapcsolatokat a beteg agysejtjeivel, és végül helyreállítsa az agyműködést.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×