eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Múzeumba kerül az első Hitler-ellenes film egyetlen kópiája

Az Adolf Hitler jelentette veszélyre elsőként figyelmeztető film eredeti változatának egyetlen, hosszú évekig észrevétlenül porosodó példányára találtak egy brüsszeli archívumban. A film múzeumba kerül és le is vetítik.

A Hitler's Reign of Terror című 1934-es alkotás Cornelius Vanderbilt műve. A vagyonos amerikai nagyiparos család tagja nem sokkal Hitler 1933-as hatalomra jutása után járt Németországban. A film az általa készített és kicsempészett felvételek köré épült, és náci felvonulásokat, könyvégetéseket, fosztogatásokat mutat be.

1934-es New York-i bemutatásakor a film nagy sikert aratott - fogalmazott Bruno Mestdagh, a Cinématheque belga filmarchívum digitális gyűjteményének vezetője.

"A német nagykövetség tiltakozott, így a filmet cenzúrázták és átalakították. Majd más városokban is bemutatták, de sokkal kisebb sikerrel" - fűzte hozzá a szakember.

A Belgiumban talált kópia minden bizonnyal megrendelésre és azzal a céllal került a nyugat-európai országba, hogy ott is bemutassák. A filmért végül senki nem jelentkezett, a tekercs viszont talán épp ennek köszönhetően a belga vámhivatalban átvészelte a második világháborút és a német megszállást.

Az 1970-es években aztán átvitték a hozzávetőleg 70 ezer filmet - 80 százalékban külföldi alkotást - őrző archívumba, ahol a kurátorok csak két évvel ezelőtt jöttek rá arra, hogy a film egyetlen még meglévő kópiája van a birtokukban. Az alkotást azóta restaurálták és októberben bemutatják a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA).

A Hitler-ellenes mű leginkább egy filmhíradóhoz hasonlít, Cornelius Vanderbilt a narrátor. Saját felvételeit más forrásokból származó képsorokkal egészítette ki.

Vanderbiltnek "sikerült néhány látványos felvételt csinálnia, de csak néhány percnyi anyaga volt" - szolgált magyarázattal Bruno Mestdagh arra, hogy a készítők miért kényszerültek más képkockák beemelésére.

Megjegyezte, hogy a filmet nem profik készítették, így helyenként amatőrnek tűnik. Ilyen az a rész is, amikor eljátsszák azt a rövidke beszélgetést, amelyet Cornelius Vanderbilt folytatott Hitlerrel, mielőtt a politikus felszólalt volna az 1933-as választási győzelme utáni berlini nagygyűlésen.

"Abban a másfél órában, amelyben a tömött sorokhoz szólt, Hitler olyan hatásos volt, mint egy kikiáltó, aki egy vándorcirkusszal utazik" - fogalmazott a filmben Vanderbilt, aki ellátogatott abba az osztrák városkába, ahol Hitler iskolába járt.

"Senkinek se volt egy jó szava róla" - hallható a filmben.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×