eur:
389.8
usd:
363.73
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Felrázza a digitális kamerák piacát a forradalmi fejlesztés

Állandóan változtatható fókuszú képeket készítő kamerát fejlesztett ki egy szilícium-völgyi kutatócsoport. A Stanford Egyetem professzorának, Ren Ngnek a vezetésével működő Lytro teamje egy korábban csak elméletben létező lehetőséget használt ki fényképezőgépe elkészítéséhez, amely a mezőelméleten alapul.

"A célunk az volt, hogy tökéletesen megváltoztassuk a képek készítésének és megtekintésének a módját. Ennek ez az első lépése. Korábban ez a technológia csak száz kamera és egy velük összekötött szuperszámítógép révén volt megvalósítható" - fogalmazott Ng a gép bemutatkozó ünnepségén San Franciscóban.

Az egyszerűen használható, teleszkóp formájú gép kétféle memóriamérettel (16, illetve 8 Gigabyte), egyelőre limitált példányszámban a jövő év elejétől lesz elérhető. A kisebbik gép nagyjából 350 kép tárolására alkalmas, 399 dolláros (87 ezer forint) áron jegyezhető elő. A kamera "kattintáskor" nem egyetlen képet rögzít, hanem a benne lévő mikrolencse-rendszeren át érkező fény intezitását és irányát rögzíti. Vagyis a teljes "fénymező" tárolódik el a memóriában mindenféle módosítás - élesítés, fehéregyensúly-beállítás, színkorrekció - nélkül. Az így tárolt adatok teszik lehetővé, hogy a felvétel mely részeit lehet élesíteni, illetve homályosítani.

Az elkészült képek egy speciális szoftverrel tekinthetők meg. Az egyelőre csak a Macintosh alapú komputereken használható program képes arra, hogy a felhasználó az elkészült kép bármely pontjára kattintva az adott területet élesítse, hasonlóan az emberi szemhez, amely villámgyorsan képes fókuszálni az elé kerülő különféle tárgyak között.

A szoftver PC-s változata egyelőre még fejlesztés alatt áll.

A Lytro-képek online megosztásakor a "fénymező szoftver" automatikusan a képpel "utazik", így bárki kedvére nézegetheti a különböző részleteket akár számítógépen, akár okostelefonon, akár táblagépen. A fejlesztők honlapján - http://www.lytro.com - bárki kipróbálhatja a képnézegetés új dimenzióját.

Az 50 millió dolláros fejlesztés nagyját az Andreessen Horowitz befektetői csoport alapítványa finanszírozta. A Lytro célja, hogy "felrázza a digitális állóképet készítő kamerák piacát, ezzel pedig az ágazat idei 38,3 milliárd dolláros bevételét 2015-ig 43,5 milliárdra tornássza fel".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×