eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyiptomból került Európába a rezisztens baktérium

Egy antibiotikumoknak ellenálló szalmonella-szupertörzs terjedt át Afrikából Európába. A baktérium, amely erős hányást és hasmenést okoz, évente csaknem ezer fertőzést okoz - közölte az InfoRádióval Axmann Ágnes, a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetének alapítója.

Antibiotikumoknak ellenálló szalmonella-szupertörzsről számoltak be kutatók. Az elmúlt évtizedben az S. Kentucky néven ismert virulens új törzs felbukkant Európában, Afrikában és a Közel-Keleten. Rosszul hőkezelt hús vagy tojás elfogyasztása útján lehet megfertőződni, a tünetek között lehet hasmenés, láz és hasi görcsök.

A kórokozó Afrikában jelent meg, 2002-ben írták le az első esetet. Egy francia turista egy nílusi hajóúton kapta el, majd behozta Európába - fejtette ki a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetének alapítója. A párizsi Pasteur intézet munkatársainak tanulmánya szerint az S. Kentucky törzzsel már Franciaországban, Nagy-Britanniában és Dániában is megfertőzödtek.

Axmann Ágnes egyetemi docens az InfoRádiónak elmondta: génhiba miatt lett ellenálló a törzs az antibiotikumoknak. Vakcina nincs ellene, de gyógyszerkombinációkkal kezelhető - tette hozzá.

A baktériumtörzset azonosították csirkékben és pulykákban Etiópiában, Marokkóban és Nigériában, ami arra utal, hogy a baromfi tekinthető a fertőzés forrásának. Axmann Ágnes szerint fertőtleníteni kell a vágódeszkát, amelyen a húst darabolják, az Afrikába utazó turistáknak pedig fokozott kézmosást tanácsolnak.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×