eur:
390.72
usd:
366.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ritka gibbonok közösségét fedezték fel

Veszélyeztetett gibbonok reggeli "szóváltását" figyelve a vietnámi hegyekben a természetvédelmi szakemberek 455 főemlőst számoltak össze.

"A Vietnámban található fehérarcú bóbitás gibbon (Nomascus leucogenys) populáció kétharmadáról van szó. Ez az egyetlen életképes közösségük, amelyre a vietnámi dzsungelben, Pu Mat nemzeti park területén, a laoszi határ közelében találtunk" - jelentette be a washingtoni székhelyű Conservation International (CI) természetvédelmi szervezet, amely 2010-ben végezte a gibbonok számlálását. A 455 egyed 130 csoportban él. Korábbi vizsgálataik során sehol sem találtak tizenkét csoportnál nagyobb populációt Vietnámban.

A gibbonokat, amelyek világszerte a veszélyeztetetett fajok közé tartoznak, a "legromantikusabb" főemlősöknek tartják, hiszen párválasztásuk egy életre szól, s partnerüknek rendszeresen adnak "szerenádokat".

A fehérarcú bóbitás gibbon Kínában, Vietnámban és Laoszban él(t). Kínában gyakorlatilag már teljesen kihalt, a laoszi populáció létszáma pedig ismeretlen, mivel alig-alig történtek ott vizsgálatok. A svájci székhelyű Természetvédelmi Világszövetség (International Union for Conservation of Nature) adatai szerint a fehérarcú bóbitás gibbonok száma 80 százalékkal csökkent az elmúlt 45 év során.

Mint a Conservation International közleményében rámutat, a Nomascus leucogenys populációjának csökkenésében egyrészt közrejátszik az élőhelyeik elvesztése, másrészt az állatkereskedelem, ugyanis a főemlősök különböző szerveit a népi orvoslásban használják fel.

A Conservation International aggodalmai szerint Vietnámban is bizonytalan a most felfedezett gibbonközösség sorsa. A vietnámi-laoszi határvidékre tervezett út nyomvonala a Pu Mat természetvédelmi parkon vezet majd keresztül, így az eddig védett gibbonok könnyűszerrel az orvvadászok prédájává válnak.

"Közvetlen védelem nélkül Vietnám már a legközelebbi jövőben elveszítheti ezeket a ritka főemlősöket" - vélekedett Luu Tuong Bach, a CI konzulense, aki a terepen végzett kutatásokat irányította.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×