eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Előrelépés a petefészekrák és az emlőtumor kezelésében

Jelentős előrehaladás történt a petefészekrák és az emlőtumor megelőzésében és kezelésében egy nemzetközi onkológiai konferencián ismertetett eredmények szerint.

A legújabb klinikai vizsgálatok megállapításait az amerikai klinikai onkológusok társaságának (ASCO) 47. nemzetközi tanácskozásán tették közzé, amelyet a hét végén tartottak Chicagóban mintegy 30 ezer kutató és gyógyszeripari szakember részvételével.

Két független tanulmány igazolta az Avastin márkanév alatt forgalmazott bevacizumab hatásosságát, ha kiegészítésként alkalmazták a petefészekrák standard kemoterápiájában. Az egyik klinikai kipróbálás során például 52 százalékos csökkenést értek el a kiújult petefészekrák progressziójában azoknál a nőknél, akik az Avastinnel kombinálva kaptak platinaalapú kemoterápiát.

A területre vonatkozó legjelentősebb eredmény az Aromasin nevű szerhez (exemesztán hatóanyagú aromatázgátló) fűződik. Az Aromasin, amely gátolja az ösztrogén termelődését, 65 százalékkal csökkentette a mellrák kockázatát az egyébként nagy kockázatú, menopauza után lévő nők csoportjában. Az emlődaganatok közel háromnegyedének ösztrogénre van szüksége a növekedéshez. Évente világszerte 1,3 millió új mellrákos esetet fedeznek fel, és mintegy 500 ezer nő hal meg miatta.

Paul Goss kutatásvezető, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa szerint az elmúlt tíz évben a mellrák megelőzésében tanulmányuk volt az első jelentősebb klinikai próba. "Az exemesztánra mint a mellrák megelőzésének új lehetőségére tekinthetünk" - hangsúlyozta Goss a konferencia sajtótájékoztatóján.

A klinikai tesztbe - amely 2004 és 2010 között zajlott - 4560 nőt vontak be az Egyesült Államokban, Kanadában, Spanyolországban és Franciaországban, akik vagy 60 év fölöttiek voltak, vagy volt már korábban emlődaganatuk. A hároméves tesztperiódust követően megállapították, hogy a szert szedők körében csupán harmadannyi invazív rák alakult ki, mint a kontrollcsoportnál. A szer alkalmazását azoknál is engedélyezte az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA, akiknek az emlődaganata korai stádiumban van.

A kanadai McMaster Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a kiterjesztett sugárterápia csökkentette az emlőrák kiújulási arányát azoknál a nőknél, akik daganatát sebészi úton távolították el. A tanulmányba 1800 nőt vontak be: egyik felüknél teljes mellre kiterjedő sugárzást (WBI) alkalmaztak, másik csoportjuknál pedig a WBI-t kiegészítették a környező nyirokcsomók besugárzásával is.

Öt év elteltével az utóbbi, kiterjesztett sugárterápiában részesült nőknél 41 százalékkal kisebb volt a mellrák kiújulási aránya, és 36 százalékkal alacsonyabb volt a valószínűsége, hogy a test más részein alakul ki daganat.

Timothy Whelan kutatásvezető úgy véli, hogy eredményük megváltoztathatja az eddigi klinikai gyakorlatot.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×