eur:
387.4
usd:
356.59
bux:
68167.87
2024. május 17. péntek Paszkál

Hatalmas katasztrófát jósol a geológus

Hatalmas, várhatóan 8,7-8,9-es erősségű földrengés sújthatja az indonéziai Szumátra szigetét 30 éven belül egy amerikai geológus szerint.

Kerry Sieh, a szingapúri Earth Observatory igazgatója szerint a Nyugat-Szumátrát szeptember 30-án megrázó, 7,6-os erősségű rengés csak előhírnöke volt a várható katasztrófának, amely becslése szerint akár öt percig is eltarthat, szemben a "mindössze" 45 másodpercig pusztító idei rengéssel.

"Ez a 7,6-os rengés nagyon-nagyon kicsi, miniatűr az igazán nagy földrengésekhez képest" - hangsúlyozta.

A szeptember végi földrengés eddig azonosított áldozatainak száma 1115, de várhatóan sok halott kerül még elő a szó szerint tömegsírrá vált falvakból. Becslések szerint mintegy 100 ezer ház dőlt romba, félmillió embert téve földönfutóvá.

"A szülőknek arra kell számítaniuk, hogy még gyermekeik életében bekövetkezik a nagy földrengés, és nyomában a cunami" - figyelmeztetett Sieh.

Az Indiai-óceánon végiggördülő 2004-es cunami 220 ezer áldozatot követelt. Legtöbben a Szumátra északi részén található Aceh tartományban haltak meg.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×