eur:
391.29
usd:
367.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Mi a helyzet a globális felmelegedéssel?

Az elmúlt bő egy évtized legmelegebb éve nem 2007 vagy 2008 volt, hanem 1998. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt tíz évben globális átlagban nem érzékeltek felmelegedést a szakemberek. Az adat alapot ad arra, hogy ismét összecsapjanak azok, akik a globális felmelegedést az emberi tevékenységnek tulajdonítják, és azok, akik szerint az emberiség nem vétkes benne.

A klímamodellek mindezt nem jelezték előre, mivel a felmelegedés okát jelentő szén-dioxid-kibocsátás folyamatosan emelkedett.

Mi folyik a Földön? Vajon igazuk van-e azoknak, akik mindig is vitatták, hogy a klímaváltozás az emberi tevékenység következménye? Õk azzal érvelnek, hogy a Föld éghajlatának ciklikus változása természetes, így nincs hatásunk arra, milyen meleg az éghajlat.

A XX. század utolsó két évtizedében az átlagos hőmérséklet gyorsan emelkedett. A szkeptikusok szerint ez annak köszönhető, hogy növekedett a Nap energiakibocsátása.

A Leeds University kutatói azonban két évvel ezelőtt rácáfoltak erre. Megvizsgálva, hogy az elmúlt négy évtizedben milyen aktivitást mutatott a Nap, megállapították, hogy a Föld felmelegedése semmiképp sem tulajdonítható ennek.

Egy napkutató, Piers Corbyn azonban nem ért egyet mindezzel. Szavai szerint a Nap jelenleg olyan intenzitást mutat, amely nem elfogadható.

Ami valóban érdekes, az az óceánok változása. Ezek a Föld nagy hőszabályozó rendszerei, és a Western Washington University professzora, Don Easterbrook professzor tavaly novemberben arra mutatott rá, hogy az óceánokban bekövetkezett változások és a globális felmelegedés egymással összhangban áll.

Állítása szerint az óceánoknak valóban van egy ciklusossága, néha felmelegednek, míg máskor visszahűlnek. A legjellemzőbb a Csendes-óceán hőmérsékletingadozása.

Az 1980-as, '90-es években a víz melegedett, miközben a Földön az átlagos hőmérséklet is jelentősen nőtt. Az elmúlt években azonban az óceán vizének hőmérséklete csökkent. A ciklusok a múltban nagyjából 30 évig tartottak. De vajon követte-e ezt a globális átlagos hőmérséklet? 1945 és 1977 között a Csendes-óceán hűvös volt, ekkor a Föld levegője is hűvösebb volt a mostaninál.

Mindez szintén azok álláspontját támasztja alá, akik nem hisznek abban, hogy a globális felmelegedés az emberi tevékenység következménye.

De az ő érvükre is van cáfolat, mondván: a természet, például az óceánok hőmérséklete valóban hatással van a felmelegedésre, de annak csak egyik tényezője, míg a másik maga az ember. Hozzáteszik, hogy a hőmérséklet soha nem emelkedett olyan gyorsan, mint az elmúlt évtizedekben.

Azt jelzik előre, hogy 2010 és 2015 között az átlaghőmérséklet minden eddiginél magasabb lesz, de ennek a nézetnek is vannak ellenzői.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×