eur:
388.5
usd:
360.85
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Harminc éven belül jégmentesek lehetnek a sarkvidéki nyarak

A korábbi évekhez képest további több tízezer négyzetkilométernyi jégtakaró olvadt el a nyáron az északi sarkvidéken - közölték kutatók. Az egyik, eszkimók lakta kanadai faluban július végén 30 fokra szökött a hőmérséklet.

Naponta Belgium területének háromszorosán olvad el a jég az északi sarkvidéken a meleg nyárban - állítják amerikai tudósok. Az amerikai Nemzeti Hó és Jég Központ néhány napos adatai szerint minden nap 41 ezer négyzetkilométernyi területről tűnik el a jégtakaró. Az idei év 2007-re hasonlít, amikor rekordot döntött a jégolvadás, és a takaró 4.3 millió négyzetkilométerre zsugorodott.

Az idén különösen júliusban gyorsult fel a folyamat, de néhány napja lelassult, így a kutatók szerint valószínűleg nem ismétlődik meg a két évvel ezelőtti helyzet.

Az egyik idős helyi lakos elmesélte az AP riporterének, hogy negyven éve még hatvan kilométerre volt a falujától az összefüggő jég, most már 130 kilométerre.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy korábban a sarkvidéken olyan többrétegű jég volt található, amely évek alatt halmozódott fel. Az új trend az, hogy egyre több a vékony jég, amely az adott évben keletkezik, majd nyáron eltűnik.

A meleg idő eredménye az is, hogy az utóbbi két évben jobbára jégmentessé vált a kanadai sarkvidék szigetei között húzódó, úgynevezett Észak-Nyugati átjáró, de idén a felszakadozó, többrétegű jég miatt nem hajózható a víz.

A környezetvédők a jegesmedvéket féltik, amelyeknek szükségük van a jégtakaróra, és amelyek újabban gyakran közelítenek meg lakott településeket.

Az, hogy rekordmértékben csökkent-e az északi-sarkvidéki jégtakaró szeptemberben derül ki, amikor a tudósok műholdas fotók alapján összegzik az adatokat.

Kutatók egy tavalyi, koppenhágai konferencián azt állították, hogy a klímaváltozás üteme felgyorsult és erre a gyorsan eltűnő északi-sarkvidéki jég az egyik példa. Az amerikai Óceonológiai Intézet szerint 30 éven belül teljesen jégmentes lehet a nyár a térségben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×