eur:
388.51
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Évente hatezer bangladesi hal meg kígyómarás miatt

Mintegy 700 ezer embert mar meg kígyó évente Bangladesben, akik közül hatezren meghalnak, részben az orvosi ellátás szegényessége miatt. A nem természetes halálokok közül ezzel a kígyómarás a második helyen áll - tette közzé egy tanulmányban az ország egészségügyi minisztériuma.

A legtöbb eset az esős évszakban, május és október között történik, amikor a kígyókat kiönti a víz természetes környezetükből - mondta Azizar Rahman, az illetékes kormányhivatal vezetője.

A legtöbb nem természetes halált a fulladás okozza a 350 folyóval szétszelt Bangladesben. A 150 milliós országban ötven kígyófaj él, köztük a királykobra (Ophiophagus hannah) és a Bungar-félék (krait).

A nyolc helyi és külföldi szakértő a vizsgálat során megállapította, hogy a kígyómarás áldozatainak 29 százaléka éjszaka sétálva szenvedi el a balesetet, 24 százaléka a földeken dolgozva, 15 százaléka pedig álmában. A sötét, kivilágítatlan területeken nehéz észrevenni a kígyókat.

A tanulmány szerint az áldozatoknak csak 3 százaléka kap megfelelő kórházi vagy szaksegítséget, a többieket sarlatánok vagy falusi gyógyítók látják el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×