INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

A méhek fertőtlenítik lakásukat

InfoRádió / MTI
mézelő méhek antiszeptikus gyantával fertőtlenítik kasukat - fedezték fel amerikai kutatók. Így az egész raj egyfajta "közösségi immunitásban" részesül, és nem feltétlenül szükséges, hogy az egyes egyedeknek erős legyen az immunrendszerük.

Eddig is ismert volt, hogy a mézelő méhek által készített gyanta, az úgynevezett propolisz egy sor kórokozót elpusztít, ez az első bizonyíték arra, hogy ők maguk is hasznot húznak belőle.

A vadon élő mézelő méhek faodvakban fészkelnek. Amikor új kolóniát alapítanak, a teljes fészekbelsőt kitapasztják egy vékony réteggel, amely gyanta és viasz keverékéből áll: ez a propolisz. Ezzel az anyaggal nem csak a kas belső felületeit kenik le, hogy simává tegyék, hanem a lyukak, repedések foltozására és a bejáratok szűkítésére is használják. Mi több, azokat a már megölt behatolókat is bebalzsamozzák vele, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy kivigyék a kasból.

A kutatók először a propolisznak a HIV-1 vírus elleni hatékonyságát vizsgálták, majd megnézték, hogyan hat a méhek kórokozóira, például az amerikai költésrothadásra (AFB). "Ezután azon kezdtünk el tűnődni, vajon még milyen szolgálatot tehet a propolisz a méheknek" - közölte Mike Simone, a Minnesotai Egyetem hallgatója, aki részt vett a vizsgálatban.

Kísérletükben mesterséges méhrajokat hoztak létre, és kétféle kastípusban helyezték el őket. Az egyik típust kikenték propolisszal, a másikat nem. Egy hét után az összes kasból összegyűjtötték az újonnan kikelt méheket. Genetikai tesztekkel megállapították, hogy a propoliszos kasokban kikelt méhek immunrendszere gyengébb volt. "A propolisz valószínűleg meggátolta a baktériumok elszaporodását. A méheknek így nem kellett annyira aktiválniuk saját immunrendszerüket" - magyarázta Simone az Evolution című szaklapban megjelent beszámolójukban, amelyet a BBC internetes hírmagazin (www.bbc.co.uk) ismertetett.

Az, hogy ilyen rövid idő elteltével megmutatkoztak a propolisz hatásai, a kutatókat is meglepte. Az eredmény magyarázatot adhat arra, hogy a társas rovarok miért gyűjtenek gyantákat fészkük építéséhez.

A címlapról ajánljuk