eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Sok rákos gyermek hal meg más fertőzésben

A kutatók szerint többet kellene tenni, hogy megvédjük a rákos gyermekeket a fertőzéstől, mivel az előző időszakban 82 rákos gyermek halt meg valamiféle fertőzés következtében Angliában és Walesben. Márpedig számos ilyen esetet elkerülhetnénk, ha hatékonyabb lenne a diagnózis és a kezelés.

A rákos betegek, különösen a gyerekek azért vannak kitéve nagy veszélynek, mert a kemoterápia legyöngíti őket, és így érzékenyebbek a fertőzésekre. Egy tanulmány, amely 15 év alatti leukémiás gyermekeket vizsgált, akik 2003 és 2005 között haltak meg, azt találta, hogy az esetek negyedében sokkal inkább valamiféle fertőzés miatt hunytak el az áldozatok, nem pedig a leukémia miatt. Azoknál a gyermekeknél, akiknek daganata volt, ez az arány 5 százalék volt.

Dr. Jessica Bate, a londoni Szent György Egyetem munkatársa szerint az egyre hatékonyabb rákkezelések azzal járnak, hogy az immunrendszer jobban legyengül, így ugyan a rák veszélyét csökkentik, más fertőzéseké viszont növekszik. Azonban ezekeknek egy jelentős részét is tudnánk kezelni antibiotikumokkal.

Liz Baker, a Brit Rákkutatási Központ munkatársa is így vélekedett. Mint mondta, az egyre kiválóbb technikák a rák kezelése sajnos sokszor legyengítik az immunrendszert, de a fertőzéseket szerinte is meg lehetne előzni, például különböző kórházi terápiákkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×