eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Műanyagból készülhet az olcsó olaj

Egy új, az eddigieknél olcsóbb eljárást dolgozott ki műanyaghulladék olajjá történő visszaalakítására egy thaiföldi hulladékfeldolgozó vállalkozás.

Két évvel ezelőtt, amikor Bangkok Szamut Prakan körzetének vezetői felkérték a Professional Waste Technology (PWT) nevű céget, hogy segítsen hulladékgondjaik enyhítésében, senki sem gondolta volna, hogy egy nagyszerű új technológia fog születni.

A cég szakemberei ismerték ugyan a pirolízis folyamatát, amellyel a műanyag ismét olajjá konvertálható, de az európai technológiát túlságosan drágának tartották. A száraz-desztillációnak is nevezett módszer lényege, hogy a műanyag gyártásának folyamatát megfordítva ismét olaj keletkezik.

Kétévi fejlesztési munka eredményeként sikerült egy, az eddiginél olcsóbb ipari méretű eljárást kidolgozni. Délkelet-Ázsia egyetlen ilyen olajelőállító üzeme ez év májusában indult el. Naponta 10 ezer tonna műanyagot képes feldolgozni és ezzel 6-8000 liter jó minőségű olajat, illetve olajszármazékot előállítani. Egyes melléktermékek - mint például a folyékony gáz - energiaforrásként hasznosíthatók, míg a keletkezett hamu a beton-, illetve gumigyártásban lel felhasználást.

"Technológiánk mindössze 40 millió bahtba (197 millió forintba) kerül" - mondta Szomcsai Lertwiszettherakul, a PWT elnökhelyettese a Bangkok Post napilapnak. "Ezzel szemben a külföldi eljárás ára 200 és 400 millió baht (kb. 950 millió - 1.9 milliárd forint) között mozog. Mindemellett a miénknek kisebb az energiaigénye is" - tette hozzá.

Thaiföldön naponta mintegy 42 millió tonna hulladék keletkezik, ennek 40 százaléka egyedül Bangkokban és környékén. A szemét 85 százaléka hasznosítatlanul szeméttelepekre kerül és csak 15 százalékát dolgozzák fel vagy égetik el. Szakértők reményei szerint az új eljárás segíteni fog ennek az aránynak a javításában.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×