eur:
391.04
usd:
366.12
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Kevesebb hússal a globális felmelegedés ellen

Az embereknek meg kellene fontolni, hogy kevesebb húst fogyasszanak, ugyanis ezáltal csökkenteni lehetne az üvegházhatású gázok kibocsátását, és lehetne tenni a globális felmelegedés ellen - vélekedett Rajendra Pachauri, az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottságának (IPCC) elnöke, aki felhívását egy hétfői beszédében is megismétli.

Az ENSZ adatai szerint a hús előállítása során több üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mint amennyi a közlekedés révén a levegőbe jut.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint a világ teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 18 százalékát a húsok előállításának teljes folyamata teszi ki, igaz, ebbe beleszámítják például az állatok eledelének termesztéséhez használt trágya szállítását is. Az adatok szerint a közlekedés a kibocsátás 13 százalékáért felelős.

A klímaváltozás csillapításának egyik megfontolandó lehetősége, ha változtatunk az étrendünkön, kevesebb húst eszünk, ezért akarom ezeket a tényeket hangsúlyozni - mondta Rajendra Pachauri, aki hétfőn Londonban tart beszédet az egyik vezető állatvédő szervezet, a Compassion in World Farming által rendezett találkozón.

A testület nagykövete, Joyce D'Silva bízik abban, hogy a globális felmelegedés rádöbbenti az embereket arra, mi mindent változtathatnak meg, ha másként táplálkoznak. Hozzátette: azt tartja kívánatosnak, hogy a kyotói egyezményt követő nemzetközi megállapodás tűzze ki célként a hús előállítás és fogyasztás csökkentését.

Korábban egy ausztrál tudós arra figyelmeztetett, hogy marhahús helyett kenguruhúst kellene fogyasztani, ugyanis ezáltal csökkenteni lehetne az üvegházhatású gázok kibocsátását. A tehenek és birkák által a kérődzésük és böffentésük révén kibocsátott metán tartalmú gáz jóval nagyobb kárt okoz a környezetnek, mint a szén-dioxid. Ezzel szemben a kenguruk egyáltalán nem bocsátanak ki metángázt emésztésük során, mivel emésztőrendszerük másként működik.

Mások azt a megoldást javasolták, hogy több helyben nevelt állat húsát fogyasszák az emberek, így csökkenteni lehetne a szállítás során kibocsátott káros gázokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×