eur:
389.21
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az első slukk életre szóló élménye

Sokaknál már az első cigaretta, az első slukk tartós függőséghez vezet, mert olyan gént hordoznak, amely különösen érzékennyé teszi őket a nikotinra - állapították meg amerikai kutatók.

Az Addiction (függőség) című szaklapban publikáló szakemberek azt vizsgálták, miképpen függ össze a cigarettázás intenzitása és a nikotin kapcsolódását biztosító receptorok felépítését irányító CHRNA5 gén.

A 435 önkéntes között voltak dohányzók, nemdohányzók és olyanok is, akik legalább egy cigarettát elszívtak életükben, de nem szoktak rá a dohányzásra. A kutatók azt tapasztalták, hogy a dohányzók között sokkal gyakrabban fordul elő a gén olyan formája, amely a teljes népességen belül kisebbségben van.

A cigarettafüggők a csoport más tagjaihoz képest nyolcszor gyakrabban számoltak be arról, hogy már az első cigarettájuknál, az első slukknál kellemes érzés töltötte el őket - a tudósok szerint ez az élmény összefügg a CHRNA5 gén típusával.

A Michigani Egyetem egyik kutatója kijelentette: a jelek szerint a genetika jelentős szerepet játszik a függőség kialakulásában; ha a szervezet kedvezően reagál az első cigarettára, és az illető utána rendszeresen rágyújt, a nikotinfüggőség néhány hét vagy hónap alatt kialakul.

A szakemberek ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy a függőség kialakulását a genetikai tényezőkön kívül szociális és környezeti tényezők is befolyásolják.

Az idén publikált más kutatások azt is megmutatták, hogy a gének nemcsak a függőség kialakulását, hanem a tüdőrák kialakulásának valószínűségét is befolyásolják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×