eur:
388.51
usd:
361.25
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Csonttal karmol az afrikai béka

Szokatlan védekező mechanizmusra leltek a Harvard Egyetem biológusai: egyes afrikai békák fenyegetés esetén a lábujjukban elhelyezkedő hegyes csontokkal átszúrják saját bőrüket, és karmokként használva ezeket, képesek megsebesíteni ellenségeiket.

David C. Blackburn, a Harvard Egyetem PhD hallgatója Kamerunban vizsgálódva találkozott az ökölnyi méretű békák egyikével. Miután felvette, a béka vadul hadonászni kezdett a hátsó lábaival, és sikerült véresre karmolnia a kutatót.

Az Egyesült Államokba visszatérvén David C. Blackburn átvizsgálta 63 békafaj múzeumi példányát. Tizenegy, Közép-Afrikában honos faj esetében a lábujjak végén elhelyezkedő csontok hegyesek és kampósak voltak, de karomnak mégsem nevezhetők, mivel csupaszok - a gerincesek valódi karmaival ellentétben nem borítja őket keratinburok, és ugyanolyan bőrön kell áthatolniuk, mint amely a béka egész testét fedi.

Ezeket a békákat néhányszor említi ugyan a szakirodalom 1900 és 1925 között, de keveset tudni róluk - az akkori kutatók például gyakran úgy vélték, hogy az átszúrt bőr a példányok preparálásának következménye.

Kamerunban ezeket a békákat megsütik és megeszik, a törzsi vadászok pedig hosszú dárdákkal vagy machetákkal ejtik el őket, így kerülve a sérülés veszélyét.

A kutató most az afrikai békák élő egyedeit szeretné vizsgálni, hogy megtudja, a csontocska visszahúzása aktív vagy passzív folyamat-e, valamint hogyan regenerálódik a sérült bőr a karom visszahúzása után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Izrael meglépte azt, amitől mindenki rettegett – Most jöhet a háború legvéresebb csatája

Izrael meglépte azt, amitől mindenki rettegett – Most jöhet a háború legvéresebb csatája

Hétfőről keddre virradóan az Izraeli Védelmi Erők (IDF) csapatai megkezdték a Gázai övezet déli részének ostromát. Az Egyesült Államok, illetve Jeruzsálem több nyugati szövetségese is felszólította a zsidó államot arra, hogy a térségben élő civilek evakuálásáig, valamint a humanitárius helyzet rendezéséig ne indítson katonai akciót, most azonban nagyon úgy tűnik, hogy csak minimálisan sikerült nyomást gyakorolniuk Izraelre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×