eur:
388.68
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

A biológiai óra a férfiaknál is ketyeg

A férfiak biológiai órája éppen úgy ketyeg, mint a nőké; ha később vállalnak gyermeket, jelentősen csökkent a megtermékenyítő képességük - derült ki egy átfogó kutatásból, amelyet francia kutatók végeztek.

A hírességek - például Paul McCartney vagy Rod Stewart - példája sok férfit megnyugtat; azt hiszik, a nőkkel ellentétben őket nem sürgeti az idő, ráérnek a gyermekvállalásra.

A párizsi Eylau Centre kutatói szerint ez tévedés. A mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó intézet munkatársai 20 ezernél több, hozzájuk segítségért forduló párt megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a férfiak biológiai bombája is ketyeg.

Kiderült, hogy a középkorú férfiaknak a 35 éven aluliakhoz képest harmadával kevesebb esélyük van arra, hogy megtermékenyítsék a partnerüket - számoltak be a kutatók az eredményről a kérdéssel foglalkozó barcelonai konferencián.

A franciák olyan párokat vizsgáltak, akik átestek egy bizonyos kezelésen: ilyenkor a mesterséges megtermékenyítés előtt a spermát "átmossák". Ezzel a módszerrel meghosszabbítják a spermiumok élettartamát.

A kezelés a 30-35 év közötti férfiak esetében 13,6 százalékos sikerrel ját - ez az arány azonban a harmadával, 9,3 százalékra csökken a 45 évnél idősebbeknél.

A kutatásból kiderült az is, hogy a 35 évnél idősebb férfiak partnereit 75 százalékkal jobban fenyegeti koraszülés. Ez ugyan jóval kisebb annál a veszélynél, ami az idősebb korban szülő nőket fenyegeti - náluk kétszeres a koraszülés esélye -, viszont mindenképpen jelentősnek minősül.

A tudósok szerint számtalan okkal magyarázható az eredmény. Az egyik magyarázat lehet az, hogy a spermium DNS-e idővel romlásnak indul. Az már korábban kiderült, hogy bizonyos genetikai állapot - például autizmus - gyakrabban jelentkezik idős apák gyermekeinél.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×