eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Nem tudhatjuk, hogyan ver ár minket a saját agyunk

A téves hitekért és fals információkért gyakran saját magunkat kell okolnunk - állapították meg amerikai kutatók, akik arra is rámutattak: az agy információtárolási módja okolható azért, hogy néha igaznak véljük még azt is, amiről korábban tudtuk, hogy hazugság.

Téves információk mindenhol. Egy felmérés szerint például az amerikaiak 18 százaléka azt hiszi, hogy a Nap kering a Föld körül. A hamis információk kiszűrése gyakran nehezebb, mint gondolnánk, és a folyamatban az agyunk sincs a segítségünkre.

Az elménk ugyanis igen furcsán kezeli a memóriában tárolt információkat, nem teljesen úgy, ahogy várnának, és ahogy például a számítógépek működnek. Az agy először a hypocampusban tárolja az adatokat, ezek azonban nem maradnak itt.

Minden egyes alkalommal, amikor ismét "elővesszük" az információkat, azok megújulnak, és újrapozícionálódnak az agyban. Épp ezért idővel az alapadat megváltozik, és eltávolodik attól a kontextustól, amelyben hozzájutottunk. Az emberek például meg tudják mondani, hogy Nagy-Britannia fővárosa London, azt azonban már régen nem tudják, hogy honnan szerezték ezt az információt.

A folyamatot a szaknyelv forrásamnéziának nevezi. Ennek köszönhető az is, hogy egy idő után az emberek már nem tudják eldönteni, hogy egy állítás igaz-e vagy hamis. Annak ellenére, hogy egy hazugságnak egyszer már megismerték a cáfolatát, elképzelhető, hogy később mégis igazként emlékeznek a kijelentésre.

Az idő pedig mindezen csak ront, a téves hitek egyre valóságosabbak lesznek, számuk pedig szaporodik az emberek tudatában. A kutatók egyelőre nem ismerik a forrásamnézia pontos okát.

A folyamatot azonban bizonyítja egy, az egyesült államokbeli Stanford egyetem diákjainak bevonásával végzett kutatás, amelnyek során ismételten hamis információkat adtak a résztvevőknek.

Azt, hogy a Coca-Cola hatékony fájdalomcsillapító, azok a fiatalok, akik ötször hallották, sokkal tovább elhitték, mint azok, akik csak kétszer.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×