eur:
388.71
usd:
361.65
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

"Hulladék" segít a mellrák gyógyításában

A mellkisebbítő műtétek során keletkezett "hulladék" vizsgálatával kerülhetnek közelebb a kutatók ahhoz, hogy kiderítsék, mi okozza a mellrákot, és hogyan lehet a betegséget gyógyítani.

Ahhoz, hogy megtudják, mi okozza a mellrákot, és hogyan lehet az eddiginél is hatékonyabban gyógyítani, a kutatóknak először pontosan ismerniük kell az egészséges mellsejtek felépítését és működését.

Ehhez tökéletes vizsgálatai anyagot nyújtanak a mellkisebbítő műtétek során kioperált szövetek, amelyeket négy vancouveri plasztikai sebész ajánlott fel kutatási célra - természetesen a páciensek előzetes jóváhagyásával.

A vizsgálat eredményeként a 13 kanadai, illetve brit kutatónak sikerült feltérképezni azokat a géneket, amelyek az egészséges mellszövetet alkotják, és erről a Cell Stem Cell című szaklapban számoltak be.

"Sokat tudunk arról, hogyan lehet lassítani a tumor növekedését, de azt nem tudjuk, hogyan akadályozzuk meg a rák kialakulását" - hangsúlyozta a beszámolót író Afshin Raouf, a Brit-kanadai Rákügynökség egyik laboratóriumának vezetője.

Azt akarják kideríteni, hogyan lehet elpusztítani a rák őssejtjeit. A cél olyan gyógyszer kifejlesztése, amely ahelyett, hogy minden egyes molekulát elpusztít, kimondottan a beteg "célsejtekre" összpontosít - tette hozzá.

A mellszövetben lévő őssejtekről már tudják, hogy ezek lehetnek azok a "rosszfiúk", amelyek beindítják a rák kialakulását - ám egyidejűleg pozitív és kulcsfontosságú szerepet is játszanak: elősegítik az emlőmirigyek gyors növekedését a pubertáskorban, megkönnyítik a mellszövetek tágulását a menstruációs ciklus során és különösen a terhesség idején, amikor a mell méretét azok a sejtek növelik meg, amelyek a tej termeléséért és kiválasztásáért felelősek.

Mivel nem tudják, mi indítja tumorépítésre az őssejteket, ezért volt szükség arra, hogy pontosan össze tudják hasonlítani az egészséges és a rákos mell szöveteit.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×