eur:
388.91
usd:
361.9
bux:
67952.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Akkor is fáj a vérvétel, ha nem sír közben a kicsi

Sokkal jobban fáj a csecsemőknek a vérvétel, mint ahogy azt az orvosok és a szülők gondolják - állapította meg egy brit kutatócsoport.

Fájdalmat akkor is érezhet a csecsemő, ha az olyan hagyományos jelek, mint a grimaszok vagy a szívritmus gyorsulása nem figyelhetők meg nála vérvételkor - derül ki egy új kutatásból. A vizsgálat vezetője, Rebecca Slater szerint ezért itt az ideje, hogy új módszereket dolgozzanak ki a picik fájdalomszintjének megállapítására.

A londoni University College tanára és kollégái tizenkét koraszülött baba agyában végbemenő változásokat vizsgálták, miközben a kicsik sarkából vért vettek az orvosok. A szakértők 33 alkalommal elemezték az adatokat, amelyeket később összehasonlítottak a hagyományos jelekkel.

A vizsgálat végére nyilvánvalóvá vált: az agy fájdalomérzetért felelős területe a gyerekeknél nagyon aktív volt, vagyis sokkal nagyobb fájdalmat éreztek, mint amekkorára grimaszaikból vagy más jelzéseikből következtetni lehetett. Tíz alkalommal akkor is változott az agyi aktivitás, ha a kicsiken egyáltalán nem látszott, hogy fáj nekik a szúrás.

Születése után minden csecsemőtől vért vesznek a kórházakban, sok veszélyes kórt ugyanis csak így tudnak kiszűrni. A koraszülött, vagy beteg kicsiket akár hetekig naponta megszúrják, és míg néhányan sírnak eközben, sokan nem mutatják jelét, hogy fájdalmat éreznek.

A szakértők szerint azonban azok a gyerekek, akiknek életük első néhány hónapjában sok fájdalmat kell kiállniuk, később rendkívül érzékenyen reagálhatnak erre az ingerre. Bár a kutatás nem volt átfogó, Rebecca Slater szerint igaz, hogy az orvosok alábecsülik a csecsemők fájdalmának mértékét.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×