eur:
389.32
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Régészek rátaláltak az első afrikai "kivándorlási hullám" nyomaira

Több mint 700 ezer éves emberi lakóhely maradványaira bukkantak dán régészek Katarban. Az ásatások során talált használati eszközök az akkori emberek magas szintű műszaki intelligenciájáról tanúskodnak.

Több mint 700 ezer éves emberi lakóhely maradványaira bukkantak dán régészek Katarban.

A leletek a legrégebbi emberi nyomok közé tartoznak Afrikán kívül, sőt egyáltalán a legrégebbi emberi települések maradványai közé számíthatók világviszonylatban. Mint a videnskap.dk című dán tudományos portál írta, az ásatások során talált használati eszközök az akkori emberek magas szintű műszaki intelligenciájáról tanúskodnak.

Bo Madsent, az ásatások vezetőjét rendkívül meglepte a kőszerszámok megmunkálásának kifinomult technikája. Maguk készítette fegyvereikkel ezek az emberek nagy emlősöket is el tudtak ejteni. "Ez azt jelenti, hogy képesek voltak egy új környezethez alkalmazkodva is életben maradni" - magyarázta a tudós.

Madsen, aki két dán régészkollégájával négy hét leforgása alatt összesen nyolc hasonló lakóhelyet tárt fel az arab sivatagban, meg van győződve arról, hogy "az egyik legelső afrikai kivándorlási hullám" nyomaira bukkantak. A fellelt használati eszközök arra engednek következtetni, hogy a mai sivatag hajdanán valóságos "paradicsom" volt a korabeli emberek számára. "A sivatag mentén nagyvadakra vadásztak, köztük elefántokra, bölényekre és szarvasokra" - mondta.

A leletek keltezését egyelőre máshol feltárt, hasonló típusú kőszerszámok alapján állapították meg a tudósok. Ha a geológiai vizsgálatok alátámasztják a dátum helyességét, az új feltárások "nagy áttörést" jelentenek a történelem hajnalán élt korai emberek életviszonyainak kutatásában - szögezte le Madsen a dán internetes portálnak nyilatkozva.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×