eur:
389.33
usd:
361.73
bux:
67992.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A leggyorsabb környezetkímélő autót tervezi a porszívókirály

A Britannia-szerte híres feltaláló, a "dizájnguru" Sir James Dyson gyors, környezetkímélő autó létrehozásán dolgozik. Mérnökei olyan könnyű motort szeretnének gyártani, amivel a kocsik többszáz mérföldet tehetnek meg mindenféle káros anyag kibocsátása nélkül, és napelemek segítségével lehetne őket újratölteni.

Az Independentben azt nyilatkozta több tudós is, hogy az elektromos autó lehet a jövő járműve, és tíz éven belül több lehet belőlük az utakon, mint benzines társaikból. Ezek a kocsik csendesek és nem szennyeznek - mondja Sir James Dyson, aki zsák nélküli porszívójával alapozta meg ismertségét. Õ jelenleg négyszáz kutatót foglalkoztat, termékeit pedig Malajziában szerelik össze.

A 61 éves feltaláló, aki egy "zöld" autó létrehozásán dolgozik, kifejezte abbéli reményét is, hogy legyőzik az ilyen autók jelenlegi hátrányait: kis "hatótávolságot" és a lassúságot. Szerinte ha könnyebbé tesszük az elektromos járműveket, azok fantasztikus dolgokra lehetnek képesek. A jelenlegi 30 mérföldes óránkénti sebesség elég a városban, de a jövőben ez változni fog - teszi hozzá.

Porszívót és autót gyártani nem ugyanaz

A feltaláló egyik fő műve a Dyson Digital Motor, ami egy normál motor súlyának a felét nyomja, és egy mikrochip segítségével tízezres fordulatszámot képes elérni percenként. Eddig ezeket porszívókba és a cég saját fejlesztésű kézszárítójába szerelték. Sir James Dyson azonban a motor - illetve annak továbbfejlesztett változata - jövőjét autókban is el tudja képzelni.

Persze más cégek is dolgoznak környezetkímélő autókon. Múlt héten a General Motors jelentette be, hogy 2010-ben szeretnék piacra dobni Chevy Volt nevű, a "kapcsold be és menj" elvén működő modelljét, de a BMW, a Mercedes, a Volkswagen és a Honda is készíti a maga kocsiját.

A zöldszervezetek természetesen üdvözlik a feltaláló csapatának erőfeszítéseit, és abban reménykednek, hogy a csökkenő olajkitermelés már a közeljövőben rászorítja az autósokat arra, hogy ne fosszilis üzemanyagot használjanak.

A What Car című autós magazin szerkesztője, Steve Fowler viszont szkeptikusabb a porszívómotor jövőével kapcsolatban. Habár elismeri Sir James Dyson érdemeit az elektromos motorok fejlesztésében, de hozzáteszi, hogy nem ugyanaz ilyesfajta szerkezeteket gyártani mosogatógépekhez és porszívókhoz, illetve autókhoz.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×