eur:
389.52
usd:
362.64
bux:
67979.04
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A kávézás lehet a hosszú női élet titka

Jó eséllyel tovább élnek azok a nők, akik naponta négy-öt csésze kávét fogyasztanak, mint a nem kávézók. A férfiakkal kapcsolatban ezt nem sikerült igazolni - mutatták ki spanyol kutatók egy több évtizedes vizsgálat alapján.

A kávé és frissítő hatóanyaga, a koffein évszázadok óta viták kereszttűzében áll. Egyes vizsgálatok szerint a gyakori kávézás fokozza a szív- és érrendszeri kialakulásának veszélyét, szívritmuszavart okoz, valamint rosszindulatú daganatok kifejlődéséhez vezet. A Madridban most nyilvánosságra hozott, több évtizedes vizsgálat eredményei ugyanakkor megnyugtathatják a kávéivás megszállottjait.

Először 1980-ban mérték fel csaknem 70 ezer nő, 1986-ban pedig 42 ezer férfi egészségét, egyben valamennyiüket kikérdezték életmódjukról, táplálkozási és kávézási szokásaikról is; ezt néhány évenként megismételték. Kiinduláskor valamennyi résztvevő egészséges volt.

A kutatók azt vizsgálták, hogy az eltelt évtizedek alatt hányan haltak meg szív- és érrendszeri betegségben, rosszindulatú daganatban. Figyelembe vették az olyan kockázati tényezőket is, mint a dohányzás, az elhízás, magas vérnyomás vagy cukorbetegség. A kérdés az volt, hogy a kávéivás kapcsolatban van-e az érelmeszesedés vagy a rák kifejlődésével.

A munkacsoportja összefoglalója szerint általánosságban nem bizonyítható, hogy a kávézás egyértelműen védő hatású a szívinfarktus vagy a rák ellen, de ilyen szempontból ártalmas hatása sincsen.

Ugyanakkor a naponta két-három csésze kávét fogyasztó nők közül 18 százalékkal kevesebben haltak meg - bármilyen okból - a megfigyelési idő alatt, mint a nem kávézók. A halál kockázata 26 százalékkal volt kisebb, ha a hölgy minden nap négy-öt kávét fogyasztott.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×