Skót tudósok kiderítették, hogy azok az emberek, akik az elhízás kockázatát növelő génvariánssal rendelkeznek, többet esznek azoknál, akiknél nincs meg ez a gén.
Skócia északkeleti részén 150, 21 és 60 év közötti ember étkezési szokásait figyelték meg 7 napon keresztül. A kutatók vérmintákat vettek tőlük, figyelték fizikai állapotukat, és kiszámolták azt, hogy nyugalmi állapotban mennyi kalóriát éget el a szervezetük.
Az eredmények bebizonyították, hogy azok, akiknél megvolt az a bizonyos génvariás, 120 és 290 közötti kalóriamennyiséggel ettek többet azoknál, akik nem rendelkeztek a génnel.
Brit tudósok tavaly laboratóriumi egereken végzett vizsgálatok során fedezték fel az a gént, ami kapcsolatba hozható az elhízással. Kutatók úgy vélik: az FTO nevű génnek köszönhetően nő az elhízás veszélye, mert az emberek többet esznek, és nehezen tudják kontrollálni a táplálékbevitelt.
A túlsúlyosok többségénél tehát a gén, nem pedig a falánkság ösztönzi az evést.
Rendkívüli üzemanyagár-változást jelentettek be