eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Okozhat rettegett betegséget a mobiltelefon?

Okozhat-e agytumort, Alzheimer- vagy Parkinson-kórt a mobiltelefon hosszú távú használata - ezzel kapcsolatban kezdődött széleskörű kutatás brit, dán és svéd résztvevőkkel.

Kétszázezer brit, dán és svéd résztvevővel kezdődik meg hamarosan az a kutatás, amelynek célja, hogy kiderítse: okozhat-e agytumort, Alzheimer- vagy Parkinson-kórt az évekig tartó mobiltelefon-használat. A kutatást a tervek szerint később más európai országokra is kiterjesztik majd.

Nagy-Britanniában a vizsgálat során, amelyet a londoni Imperial College kutatócsoportja vezet, 90 ezer mobiltelefont használó egészségi állapotát követik majd nyomon éveken át.

A hivatalos jelentések szerint a mobil használata nem hozható kapcsolatba betegségek kialakulásával, ezek azonban csupán néhány ember részvételével készültek, akik nem voltak elég ideig kitéve a telefon által kibocsátott sugárzásnak.

Tavaly ősszel a Daily Telegraph című brit lap arról számolt be, hogy azoknál a mobilhasználóknál, akiknek több mint tíz éve van ilyen telefonjuk, kétszer nagyobb volt az esélye az agytumor kialakulásának, mint másoknál. A daganat ráadásul azon az oldalon fejlődött ki a koponyában, amelyikkel a telefon a legtöbbet érintkezett.

A jelentés több kutatás alapján készült: a szakértők azokat a korábbi kutatási eredményeket vetették össze, amelyek a mobiltelefont egy évtizednél hosszabb ideje használók vizsgálatából származtak.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×