eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Göröngyös út vezet a Mars titkaihoz - sokat markolt a Phoenix?

Fejfájást okoz a Marsot kutató Phoenix űrszonda első talajvétele a NASA kutatóinak, az automata űrlaboratórium által kiemelt első rög túlságosan durvaszemcsézetű, s a labor egyelőre nem tudja elemezni azt - közölte a kaliforniai Pasadenában lévő földi irányítás.

Csütörtökön kezdte meg a mintavételt a Marsra május 25-én leszállt Phoenix: 2,4 méter hosszú robotkarjának a végén lévő exkavátorlapátjával egy kávéscsészényi rögöt emelt ki a vörös bolygó északi sarkvidékének a fagyott talajából.

A göröngy a Phoenix olvasztótégelyébe került, ahol a vizet próbálnak nyerni belőle. A vizet elemezné a szonda laborja. A mérőeszköz szűrője azonban csak egy milliméter átmérőjűnél kisebb rögdarabot képes átengedni, és egy infravörös sugárnyaláb jelzi, ha a vizsgálandó darab az eszközben van. - A sugár még nem küldött ilyen jelzést, s a kutatók nem tudják mi lehet az oka a késedelemnek - közölte a NASA. A kutatók arra gyanakszanak, hogy a talajminta túlságosan összetapadt, durvaszemcsézetű.

A probléma megvizsgálása egy-két napot vesz idénybe.

A szakértők a Phoenix korábban hazaküldött mikroszkopikus részecskéket ábrázoló felvételei alapján erősen gyanítják, hogy a kiemelt mintadarab sót tartalmaz, és ez már önmagában is jelentős felfedezés lenne, mert arra mutatna, hogy a szonda leszállási helyén valaha az élet kialakulására alkalmas tengervíz hömpölygött.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×