eur:
388.95
usd:
360.59
bux:
68399.04
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Meglepő áttörés a gyógyíthatatlan kór kezelésében

Egy amerikai kutatócsoport azt állítja, hogy egy gyógyszer újszerű alkalmazásával minden korábbinál jobb eredményt ért el az Alzheimer-kór tüneteinek enyhítésében. Noha sok szakember óvatosságra int, a nyilvánosságra hozott videofelvételek meggyőzőnek tűnnek.

A szellemi képességek drasztikus leépülésével járó Alzheimer-kór gyógyíthatatlannak számít, sőt, eddig még ideiglenesen sem sikerült visszafordítani a betegség előrehaladását.

Éppen ezért keltett óriási feltűnést, amikor a Kaliforniai Egyetem neurológiai intézetének szakemberei közölték: hatalmas javulás következett be az általuk kezelt betegek állapotában, miután az etanercept nevű gyógyszert a koponya alatt közvetlenül a gerincoszlopba fecskendezték, majd megdöntötték a széket, hogy a szer könnyebben eljusson az agyba.

A szakemberek beszámolója szerint a páciensek 90 százaléka reagált a kezelésre - legtöbbjük perceken belül -, és felvételeket hoztak nyilvánosságra ennek bizonyítására.

Az egyik videón egy 82 éves férfi összefüggéstelenül motyog, amikor olyan hétköznapi dolgokat kellene megneveznie, mint a karperec és a toll, öt perccel a kezelés után azonban megismerte a feleségét, akit szemmel láthatólag sokkolt a fejlemény, szavai szerint erre ugyanis évek óta nem volt példa.

Egy másik interjúban az idős férfi felesége arról számol be, hogy négyheti kezelés után férje az idő 90 százalékában tudatánál van, szemben a korábbi állapottal, amikor ez elvétve sem fordult elő.

Az amerikai kutatók beszámolója hatalmas visszhangot váltott ki tudományos körökben és az Alzheimer-kórban szenvedők családtagjai között; a többség ugyanakkor egyelőre óvatosan reagált, hangsúlyozva: a vizsgálatba egyelőre csak mintegy 50 embert vontak be, és nem végeztek placebótesztet sem.

Látható fejlődés

Az etanercept nem új gyógyszer, egy ideje már alkalmazzák az ízületi gyulladásban szenvedők kezelésére, a kaliforniai tudósok az alkalmazás terén újítottak, amikor a szert közvetlenül a koponya alatt a gerincoszlopba fecskendezték, áramlását pedig a betegek megdöntésével segítették.

A kutatást vezető professzor elmondta: a kezelés hatására a páciensek könnyebben tudtak számolni, szavakat találni, javult emlékezőtehetségük és szóbeli képességeik, általában pedig boldogabbnak tűntek.

Edward Tobinik hozzátette: a heti injekciók hatására a betegek állapota folyamatosan javult, majd három hónap után tetőzött. Néhányan már három éve kapják a kezelést, a publikált adatok azonban csak egy 15 fős kísérletre vonatkoznak.

A brit Alzheimer-társaság vezetője úgy reagált: kezdetben szkeptikus volt, de a felvételek megtekintése után úgy véli, hogy érdemes belevágni az alaposabb vizsgálatokba.

Noha az Alzheimer-kórt már több mint 100 éve ismerik, eddig nagyon kevés eredményt lehet felmutatni a kezelésében, mindössze lassítani sikerült némileg a leépülést.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Belenyúl az MNB az életbiztosításokba,  megnövelné a közvetítők számát a kormány

Belenyúl az MNB az életbiztosításokba, megnövelné a közvetítők számát a kormány

A következő hetekben bocsátja konzultációra etikus 2.0 koncepcióját a Magyar Nemzeti Bank, amelytől a túl magas költségmutatójú életbiztosítási termékek kivezetését, az értékesítési hibák felszámolását és az ügyfélérték növelését várja a jegybank. A kormány a sikeres lakásbiztosítási kampány után ráfordul az öngondoskodási piac és az agrárbiztosítások megújítására, előbbi felfuttatása érdekében a biztosítási közvetítők nagyobb fokú bevonását tervezi a pénztári piacon is. A biztosítók eközben arra számítanak, hogy jövőre már nem sújtja őket az extraprofitadó, és  megfogadja néhány további javaslatukat is a kormány, amelyek között egy családvédelmi életbiztosítás bevezetése is szerepel. Minderről a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetségének (MABIASZ) a konferenciáján volt szó hétfőn Visegrádon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×