INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Genetikai nyomot hagytak a keresztesek a Közel-Keleten

Infostart / InfoRádió
Nyugat-európai eredetű géneket fedeztek fel kutatók libanoni emberekben egy széleskörű DNS-vizsgálat során. A szakértők szerint a jelenségnek köze van a keresztes háborúkhoz.

Az emberi vándorlási folyamatokat a génekkel összefüggésben vizsgáló Genographic Project kutatói 926 libanoni férfi géntérképét vizsgálták meg, és azt találták: sokukéban akad olyan elem, amely nyugat-európaiaktól származik - derül ki az American Journal of Human Genetics című tudományos lapból.

A kutatás a csak férfiakra jellemző Y kromoszómára fókuszált, amely többé-kevésbé változatlan formában öröklődik apáról fiúra, akárcsak a vezetéknév. Komolyabb változás ebben csak generációk után figyelhető meg.

Az egyes népcsoportokat éppen az Y kromoszómán megfigyelhető mutációk alapján lehet jellemezni. Ezek a módosulások hasonlóságuk alapján úgynevezett haplocsoportokba sorolhatók, amelyekből következtetni lehet arra, hogy egy adott személy honnan származik.

A vizsgálat két különös eredményt hozott: az egyik, hogy a kutatók libanoni férfiakban, elsősorban a keresztény közösség tagjaiban, felfedezték a WES1 nevű, a nyugat-európai férfiakra jellemző géncsoportot. Rábukkantak emellett a J1 elnevezésű géncsoportra is, amely az Arab-félszigetről származó, muzulmán vallású férfiakban fordul elő.

Az első eredmény magyarázata a népek keveredése a keresztes háborúk során, míg a második a mai arab populáció eredeti származási helyét jelzi. Ez azt jelenti, hogy a kutatók egy népcsoporton belül vallási alapú genetikai különbséget fedeztek fel.

A Genographic Projectet 2005-ben indította a National Geographic. A kutatás célja, hogy feltérképezze: hogyan népesítette be az ember a földet. A vizsgálatok során eddig 31 ezer vizsgálatot végeztek a kutatók.

A címlapról ajánljuk