eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Menthetetlen az utolsó európai nagymacska?

Elképzelhető, hogy a rövid távon sikerekkel járó spanyolországi hiúzmentés hosszú távon mégsem tudja megakadályozni az állatok kihalását. A kutatók az ibériai hiúz fennmaradásának már csak 5 százalékos esélyt adnak.

Egy ibériai hiúz negyedszer hozza világra kölykeit fogságban, köszönhetően annak a spanyol programnak, amelynek során megpróbálják megvédeni a kihalástól Európa legveszélyeztetettebb emlősét.

Saliegát 2004-ben fogták be a vadonból a kutatók, hogy bekapcsolják az állatmentő programba. Az állat a hétvégén három kölyöknek adott életet, múlt héten pedig az állat nővére, Brisa ellett két kölyköt.

Saliega egyik kölyke elpusztult, Brisa két utódjából az egyik halva született, a másikat - amelynek az állapota kritikus - az anyja eltaszítja magától, így mesterségesen kell táplálni. A kutatók mindkét állatnál próbálkoznának még a megtermékenyítéssel.

A programba bevont Saliega 2002-ben született, egy alom gyenge harmadikjaként, hiszen az ibériai hiúzok ellésének 75 százalékában csak az első kettő kölyök marad életben. Egy hónappal születése után vitték a hiúzmentő állomásra.

Termékenységének örülnek a mentők, de mivel Andalúziában jelenleg mindössze 200 hiúz él szabadon, hamarosan szinte mindegyik állat vérrokonságba kerül, így nehéz lesz párosítani őket úgy, hogy életképes utódok szülessenek.

Egy másik probléma, hogy az állatok természetes élőhelyét hosszú távon is fenn kellene tartani, és jelenleg ez is hatalmas feladatnak tűnik. Jelenleg ugyanis az állatokat egyaránt veszélyezteti a macskáknál jelentkező leukémia, az erdőtüzek, a vadászok, a közúti balesetek, az intenzív gazdálkodás és a turisták túlkapásai.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×