INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Végre a turisták is megnézhetik a "nyitott természeti múzeumot"

Infostart / InfoRádió
Megnyitják a turisták előtt a Tirrén-tengeren fekvő rejtélyes és elhagyatott szigetet, Montecristót, amelyről Alexandre Dumas elnevezte népszerű regényhősét.

A jövőben a turisták is meglátogathatják a Monte Cristo grófja című regényben is szereplő lakatlan szigetet.

A 10 négyzetkilométer területű Montecristo sziget a Tirrén-tengerben fekszik, Elbától mintegy ötven kilométerre délre.

A sziget teljes területét természetvédelmi területnek minősítették. Egy 18. századi villa és egy 13. századi, kalózok által kifosztott kolostor romjai található Montecristón, legmagasabb hegye 650 méteres.

Eddig csak kutatók látogathattak, akiknek különleges engedélyt kellett kérniük, hogy a szigetre léphessenek. Nem engedélyezték, hogy magánkézben lévő hajók kikössenek Montecristo partjainál.

Maximum ezer ember jöhet naponta


Az elzárkózást a szigeten lévő különleges természeti értékek megóvása magyarázta. A Toszkánai-szigetvilágot felügyelő testület most azonban úgy döntött: korlátozott számban beengedi a látogatókat a szigetre, és a turizmust egybeköti a természeti neveléssel.

A döntés révén naponta legfeljebb ezer turista látogathatja meg a szigetet, akiknek az utazás előtt egynapos környezetvédelmi kurzuson kell részt venniük. Az utazásra csak az interneten lehet jegyet foglalni.

"Montecristo egy nyitott természeti múzeum. Az idelátogatóknak megfelelően műveltnek kell lenniük, hogy megértsék, milyen kincseket látnak" - hangsúlyozta Mario Tozzi, a testület vezetője.

A turisták csak idegenvezetőkkel járhatják körbe a szigetet, de nem kizárt, hogy a napi limitet egy idő után felemelik.

A címlapról ajánljuk