eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Csontokon kezdtük a korcsolyázást

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a világon először négyezer évvel ezelőtt, Finnország déli részén húztak emberek korcsolyát a lábukra, igaz, az még csontból készült.

A brit tudósok tanulmánya szerint a korcsolyák lovak csontjaiból készültek. A szakemberek el is készítették a British Múzeumban látható csontkorcsolya másolatait, és kipróbálták azokat az Alpokban.

A kutatók szerint a próbadarabok jól teljesítettek, még a modern korcsolyákkal összehasonlítva is.

A tanulmány társszerzője, Federico Fermenti úgy fogalmazott: "Finnország déli részén rengeteg tó van, és az emberek felfedezték, hogy a jégen csúszva sokkal gyorsabban haladhatnak, mint gyalog".

A szakember szerint a korcsolyázás úttörői minden bizonnyal lócsontokra álltak, és bottal hajtották magukat előre.

Nem haladhattak azonban nagyon gyorsan: a tudósok 6 kilométer/óra sebességet értek el, míg a mai korcsolyázók akár 60 kilométer/órára is képesek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×