eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Pontosan tudják, mikor csapódik be az aszteroida

Aszteroida csapódhat januárban a Marsba - figyelmeztettek amerikai kutatók. Becslésük szerint 1:75-höz az esélye annak, hogy az újonnan felfedezett égitest január 30-án eltalálja a vörös bolygót.

"Hihetetlenül ritka, hogy ilyen eséllyel meg merjük határozni egy aszteroida becsapódásának valószínűségét" - hangsúlyozta Steve Chesley, a NASA csillagásza.

A 2007 WD5 névre keresztelt aszteroidát november végén fedezték fel; a mérete körülbelül akkora, mint azé, amely 1908-ban a szibériai Tunguszka folyónál becsapódott a földbe.

A kutatók, akik folyamatosan figyelik az aszteroida útját, korábban 1:350 esélyt adtak arra, hogy a kődarab becsapódik, a de héten módosították a számokat. Az esélyeket tovább pontosíthatják majd január elején.

Az aszteroida most van körülbelül félúton a Föld és a Mars között. "Tudjuk, hogy nagy valószínűséggel elkerüli a bolygót, de nem zárhatjuk ki a becsapódás esélyét sem" - hangsúlyozta Chesley.

Ha az aszteroida nem kerüli el a bolygót, valószínűleg az egyenlítő közelében, csapódik majd be - valahol ott, ahol az Opportunity 2004 óta feltérképezi a Mars lapályait. A robot azonban nincs veszélyben, mert a lehetséges becsapódási övezeten kívül van.

1994-ben a Shoemaker-Levy üstökös töredékei csapódtak be a Jupiterbe, a kutatók akkor meg tudták figyelni az eseményt, s ezt most is megtehetik majd. "Ha a Földet fenyegetné aszteroida, rettegnénk, most azonban csak izgatottak vagyunk" - tette hozzá a NASA csillagásza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×