eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kopasz Bálint a kajak-kenu Európa-bajnokság férfi kajak egyes 1000 méteres előfutamában Poznanban 2021. június 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa

Hat magyar induló már a középfutamban kajak-kenuban

Négy szám előfutamaival kezdődtek meg a kajak-kenu-versenyeke a tokiói olimpián. Női K1 200-on Lucz Dóra és Kárász Anna, férfi K1 1000 méteren Kopasz Bálint és Varga Ádám, női K2 500-on pedig a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra, valamint a Csipes Tamara, Medveczky Erika kettős is egyből a középfutamba került. Az Adolf, Fejes kenu kettős reményfutamba került, ahonnan nem jutottak tovább.

A női kajak egyesek 200-as versenyeivel kezdődött az olimpia kajak-kenu versenye. Mindkét magyar egyből a középdöntőbe került.

A szabályok szerint a futamok első két helyezettje automatikusan a középdöntőbe kerül, a többiek a nap folyamán még reményfutamot evezhetnek. Folytatás holnap, kedden a középdöntővel és a döntővel.

A második futamban a háromszoros Európa-bajnok Lucz Dóra nagy harcot vívott a svéd Linnea Stenstilsszel és a lengyel Marta Walczykiewicz-csel, s ha csupán két ezredmásodpercnyi (!) előnnyel is, de megnyerte a futamát, s ezzel egyből a középdöntőbe került, a lengyel rivális társaságában.

„Gondoltam, hogy nagyon szoros lesz a vége, láttam, hogy Martánál előrébb vagyok, de Linneánál éreztem, hogy előrébb vagyok. Mivel nagyon szoros volt, meg kellett várnom a hivatalos eredményt. Nagyon örülök, hogy egyből továbbjutottam” – mondta Lucz Dóra.

A harmadikban Kárász Anna nem bírt a spanyol Teresa Portelával, de a hajrában (ha van ilyen a sprinttávon) feljött, s beérkezett másodiknak, egyből továbbjutott.

Az előfutamot összesítve kiderült, az új-zélandi Liza Carrington evezte a legjobb időt, rajta kívül a spanyol Teresa Portela ment még 41 másodpercen belül. Lutz Dóra a harmadik legjobb idővel ment tovább. Egyedül Magyarországnak van két versenyzője az egyből a középdöntőbe kerülő tíz között.

A férfi kenu kettesek 1000 méteres távján az Adolf Balázs, Fejes Dániel kettős futamában hétből a hetedik lett, így a reményfutamba kényszerült.

A világbajnok Kopasznak iráni, francia, argentin, olasz és orosz vetélytársa volt. Nagyszerűen rajtolt, de még jobban az argentin Agustin Vernice. 250-nél ők ketten haladtak az első két helyen. Kopasz után visszaelőzött, féltávnál több mint két másodperccel evezet a harmadik helyezet francia Burgo előtt.

A férfi kajak egyesek 1000 méteres távján öt előfutamot rendeztek, Kopasz Bálint a másodikba, Varga Ádám az ötödikbe kapott besorolást.

Kopasz Bálint jól rajtolt, 250 méternél második volt az argentin Agustin Vernice mögött. Ötszáznál már vezetett, több mint két másodperces előnye volt a harmadik francia Samuele Burgo előtt. Végül simán megnyerte a futamát, s ő is kihagyhatja a reményfutamot, holnap, a középfutamban kell újra eveznie.

"Jó pálya volt, élveztem, dinamikusan tudtam menni, szerintem az időjárás is megfelelő. A középfutam már izgalmasabb lesz. Nem voltak túl erős ellenfeleim, így könnyedén meg tudtam nyerni a futamot. Holnap szerintem nekem kedvezni fog, hogy két óra különbséggel rendezik a középfutamot és a döntőt" - értékelt Kopasz Bálint az MTI-nek.

Varga Ádám 250 méternél vezetett, féltávnál második volt a német Schopf mögött, de nagyon elhúztak a mezőnytől, nem kellett küzdeniük egymással. Azért a magyar kajakos visszaelőzött 750-ig, közben váratlanul felevezett rájuk a kínai Csang Tung, aki nagyon jól hajrázott, de nem volt esélye utolérni az élen evezőket. Schopf nyerte a futamot, kicsi különbséggel, de ennek nincs jelentősége, mindkét magyar magabiztosan továbbjutott a középfutamba.

A női női kajak kettesek 500 méteres távján Kozák Danuta és Bodonyi Dóra nagy fölénnyel megnyerte a futamát, mögöttük az orosz Kira Sztyepanova, Varvara Baranova kettős lépett még tovább a középfutamba, a többiek a reményfutamban újra evezhetnek.

A harmadik futamban evezett Csipes Tamara és Medveczky Erika. Német, dán, fehérorosz és szlovén párossal rajtoltak együtt, erős előfutamba kerültek. Féltávnál a világbajnok fehérorosz Hudzenka, Litvincsuk kettős vezetett, a magyar biztos második volt. A második 250-en erősített Csipes és Medveczky, s megnyerték a futamot.

„Azt beszéltük meg, hogy csak magunkra figyelünk, nem fogunk kizökkeni a saját ritmusunkból, megpróbáljuk megvalósítani azt, amit elterveztünk. Ez sikerült" - értékelt az MTI-nek a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika, aki 33 évesen először indulhat olimpián.

A Rióban négyesben aranyérmes Csipes azt mondta, hogy a keddi nappal kapcsolatban nem helyezésben gondolkodnak, szeretnék a maximumot nyújtani.

"Természetesen mindenki nyerni akar, így mi is, de ha úgy szállunk majd ki a vízből, hogy kihajtottuk magunkat, akkor már elégedettek leszünk" – fogalmazott.

Ezzel magyar szempontból befejeződött a mai előfutamok sora, egyedül az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenu kettős kényszerül a reményfutamra, a többiek már a holnapi középdöntőre készülhetnek.

A kenu kettős a reményfutamban sem talált magára, nagy hátránnyal utolsóként értek célba ebben a futamban is. Féltávig majdnem öt másodperces hátrányba kerültek a vezető brazilokkal, Nascimentóval és Queirozzal szemben. Végül negyedikek lettek, miután az orosz kettős táv közben szinte leállt. Adolf Balázs és Fejes Dániel nem került a legjobb tizenhat közé.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×