eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Megóvta az olimpiai döntést a Magyar Úszó Szövetség

Óvott a MÚSZ a gyorsváltók kizárása miatt.

A Magyar Úszó Szövetség a nevezés leadásakor teljes mértékben tisztában volt a FINA új szabályával, amely a csak váltóra nevezhető úszókra vonatkozik.

A váltótartalékok nevezésénél a szakvezetők elsősorban azt tartották szem előtt, hogy a fiatal úszók olimpiai tapasztalatot szerezzenek – ugyanakkor a válogatott létszámának növekedése azt is garantálta, hogy a lehető legtöbb edző tarthasson az egyéni számokban induló versenyzőkkel, továbbá még több terapeuta segíthesse úszóink felkészülését, regenerálódását.

A váltók összeállítása a szövetségi kapitány kizárólagos jogköre, Hargitay András pedig a többi szakvezetővel konzultálva úgy döntött, a legjobbak harcba küldésével esetleg elérhető a finálé mindkét váltószámban, ami igen értékes eredmény – a fiatalok ezt követően jutottak volna szóhoz. „A fiatalokkal egyáltalán nem lett volna esélyünk a döntőre, az adott számok legjobbjaival azt számoltuk, lehet – miközben az is egyértelműen látszott, hogy aztán a finálékban egyetlen felállásban sem lehetnénk nyolcadiknál jobbak, így akkor jutottak volna szóhoz a csak a váltókra benevezett úszók” – közölte Hargitay András.

A FINA-szabály szövegezése mindezt lehetővé teszi a magyar szövetség értelmezése szerint, a riói olimpián debütáló regula ugyanis azt és csakis azt mondja ki: „ha egy váltótartalék nem vesz részt a versenyen, az adott csapatot kizárják a döntőből.” Azaz a kizárás a fináléra vonatkozik, az előfutamokra nem. Ennek megfelelően a magyar szövetség óvást nyújtott be a nemzetközi szövetséghez a két magyar gyorsváltó kizárása kapcsán.

Mint Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke, a FINA alelnöke elmondta, a nemzetközi testület vezetőivel tárgyalva egyetértés volt abban, hogy a szabály szövegezése nem egyértelmű, már csak emiatt is meg kell fogalmazni az óvást. Majd hozzátette: „Maga az óvás formális, hiszen a váltók végül nem jutottak tovább, ugyanakkor nekünk kötelességünk megtenni ezt, hiszen a 4x100-as gyorsváltó nagyszerű országos csúcsot úszott, ennek érvényben kell maradnia.”

A FINA később tárgyalja a magyar szövetség óvását.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×