eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A horvát Mateo Kovacic (k), illetve a brazil Lucas Paqueta (b) és Richarlison a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében játszott Horvátország-Brazília mérkőzésen az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. december 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Horvátország újabb tizenegyespárbajt nyert, s elbúcsúztatta Brazíliát

Tizenegyespárbajban Horvátország legyőzte Brazíliát és bejutott a katari labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe. A hosszabbításban Neymar és Petkovic szerzett gólt, majd a szétlövést a horvátok nyerték 4-2-re.

A brazil válogatott az előre jelzett tizeneggyel kezd: Alisson – Éder Militao, Marquinhos, Thiago Silva, Danilo – Casemiro, Lucas Paqueta – Raphinha, Neymar, Vinícius Júnior – Richarlison.

A horvátok két helyen változtattak a japánok elleni kezdő tizenegyükhöz képest, Sosa és Pasalic bekerült a csapatba Barisic és Petkovic helyére. A névsor: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modric, Brozovic, Kovacic, Pasalic – Kramaric, Perisic.

Noha a futball nem (mindig) matematika, az elemzők szerint a braziloknak 78,1 százalék, a horvátoknak 21,9 százalék az esélye az elődöntőre.

A brazilok rekorderek a vb-történelemben a negyeddöntős szereplések számát tekintve: ez nekik a tizenötödik.

A horvátok sem voltak éppen halvérűek, de a brazilok egészen különlegesen átszellemült arccal énekelték a maguk himnuszát.

Viníciusé volt az első lövés, Livakovic védett. Elég kiegyenlített a labdabirtoklás, 53-47 az aranyzöld mezeseknek.

Húsz perc után villantgak meg a brazilok, addig nagyon bátran játszottak a horvátok. Vinícius lőtt egy kényszerítőzés után (Gvardiol blokkolta), majd Neymar nem túl erős lövését fogta Livakovic.

Jó negyedóra telt el mezőnyjátékkal, mindkét csapat óvatosan játszott.

Vége az első félidőnek. Nem esett gól, ami a torna eddigi mérkőzéseire gondolva nem nagy meglepetés.

A második félidőben aktívabbak a brazilok, gyorsabban játszanak, de ziccerig nem tudnak eljutni. Dominik Livakovic nagyon jól helyezkedik, magabiztosan véd hárítja a brazil kísérleteket.

Ebben a játékrészben a horvátok szinte teljesen feladják a támadások lehetőségét, noha nyilván reménykednek abban, hogy egy-egy kontrából el tudnak menni. Ám számukra a legfontosabb a biztonság.

Tite, a brazil szövetségi kapitány elégedetlen a csatárai teljesítményével, akik valójában egyetlen ziccert sem tudtak kialakítani. Sorrendben Raphinhát, Vinícius Júniort és Richarlisont is lecserélte.

A horvátok alig cserélnek, Zlatko Dalic nagyon bízik az alaemberekben, s nyilván segítői látják a mérőszámokat és a mutatókat, Modric, Kovacevic és Brozovic még bírja.

Ezen a mérkőzésen is hosszabbítás lesz, ahogyan a Dalic-érában a horvátok legtöbb egyenes kieséses mérkőzésén.

A hosszabbítás első felében Bruno Petkovic két látványos csel után Brozovic elé tálalt, de a középpályás nem találta el a brazil kaput. Az volt a legnagyobb horvát helyzet.

A 105. percben Neymar előbb Rodrygót, majd Lucas Paquetát is akcióba vonta, majd a kapu közelébe érve Livakovic mellett is elvitte a labdát, s a kapu bal felső sarkába lőtt. 1-0 a braziloknak, Neymar a válogatottben elért 77. góljával. Ezzel utolérte Pelét a válogatott góllövőlistáján.

A fordulás után a horvátok cserékkel frissítettek, s támadni kezdtek. A brazilok óriási hibát követnek el azzal, hogy átengedik a területet, beállnak bekkelni. A 117. percben Orsic meghúzta a balszélső helyén a labdát, majd pontosan adott középre, Bruno Petkovic pedig 15 méterről úgy lőtt a jobb alsó sarokba, hogy a labda Marquinhosról pattant a hálóba, 1-1.

Immár a horvátok vannak lélektani előnyben. Az utolsó pillanatokban Livakovic még véd egyet, kilenc hárítással zárja a 120 percet.

A horvátok elérték alapcéljukat, szétlövésben dől el az első negyeddöntő.

Vlasic kezdi, gól 1-0.Rodrygo lövését Livakovic kiüti, marad az 1-0.

Lovro Majer nem hibázik, de Casemiro, majd Luka Modric sem, 3-1 a horvátoknak.

Már 3-2, mert Pedro is gólt lőtt. Orsicé a negyedik horvát lövés, gól, 4-2.

Ha Marquinhos hibázik, a horvátok továbbjutnak. S a kapufára lőtte a labdát!

Horvátország sorozatban a negyedik tizenegyespoárbaját nyerte meg a világbajnokságokon, a brazilok elbuktak.

Zlatko Dalic csapata egymást követő második világbajnokságon is elődöntőt játszhat.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×