eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
Nyitókép: pixabay

Két téli olimpiának már szinte gazdája is van

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán bejelentette, hogy a 2030-as téli olimpiára Franciaország, a 2034-esre pedig Salt Lake City az egyetlen kiválasztott jelölt.

A franciák az alpokbeli Auvergne-Rhône-Alpes és Provence-Alpes-Côte-d'Azur régióra nyújtottak be pályázatot. Mellettük még a svájciak és a svédek jelezték rendezési szándékukat. A NOB a hónap végére ígérte, hogy az érdeklődők közül kijelöli azokat, amelyek tovább lépnek a helyszínkijelölési folyamat következő szakaszába, és onnantól kezdve a szervezet célzott párbeszédet folytat a jelentkezővel a rendezésről.

David Lappartient, a Francia Olimpiai Bizottság elnöke a pályázat benyújtásakor, november elején kiemelte: mértéktartó olimpiát terveznek 95 százalékban meglévő versenyhelyszíneken.

A francia Alpokban eddig háromszor rendeztek téli olimpiát: Chamonix 1924-ben - ez volt az első téli olimpia -, Grenoble 1968-ban, Albertville pedig 1992-ben volt házigazda. Az ország fővárosa, Párizs jövőre nyári olimpiának ad otthont.

Salt Lake City azért pályázik inkább a 2034-es téli olimpiára, hogy elkerülje a szponzori ütközést a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpiával. Az amerikai város 2002-ben már volt téli olimpia házigazdája. Az Egyesült Államok pedig ezt megelőzően négyszer volt téli játékok rendezője (1932 és 1980: Lake Placid, 1960: Squaw Valley, 2002: Salt Lake City)

A NOB a svájciak pályázatát "kedvezményezett párbeszédre szóló" státuszba helyezte a 2038-as téli olimpiát illetően.

"Az érdekelt felekkel részletesebb megbeszéléseket kezdünk. A városokra most házifeladat vár" - fogalmazott Karl Stoss, a leendő házigazdákkal foglalkozó NOB-bizottság vezetője. Hozzátette: a helyszíni döntés még végleges, az ezzel kapcsolatos munka még nem fejeződött be, erre további hat hónapjuk van.

A 2026-os téli játékokra Olaszországban, Milánóban és Cortina d'Ampezzóban kerül sor.

Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×