eur:
393.19
usd:
367.91
bux:
66158.65
2024. április 24. szerda György
Manchester, 2018. április 9.Pep Guardiola, a Manchester City spanyol vezetőedzője sajtóértekezletet tart Manchesterben 2018. április 9-én, egy nappal a Liverpool elleni Bajnokok Ligája negyeddöntő visszavágója előtt. (MTI/EPA/Nigel Roddis)
Nyitókép: MTI/EPA/Nigel Roddis

Pep Guardiola egy régi ismerőstől tart a BL-döntő előtt

Este 9-től a labdarúgó Bajnokok Ligája 2022–2023-as kiírásának történetében a Manchester City teljessé teheti a triplázást, a treble-t, ami korábban mindössze egy angol klubnak sikerült: 1999-ben a városi rivális Unitednek. Ha az ellenfél, az Internazionale nyer, 2010 óta először, olasz győztest avatnak. Az Inter meg akkor triplázott.

A helyszín az isztambuli Atatürk Olimpiai Stadion, amely egyébként 2005-ben már helyszínéül szolgált a királykategória fináléjának, nem is akármilyen mérkőzésnek. Az AC Milan 3-0-ra vezetett szünetben a Liverpool ellen, mégis a Vörösök nyerték a trófeát, szétlövésben.

Az UEFA 2020-ra is Isztambulnak adta a rendezés jogát, de a koronavírusjárvány miatt akkor a Bayern–PSG-döntőt (sőt, a negyeddöntőtől a teljes BL-végjátékot) Lisszabonba tették át. Akkoriban még arról volt szó, hogy egy évvel később Isztambulé a rendezés, de a pandémia miatt akkor is új helyszínt kellett nézni, az lett a második legnagyobb portugál város, Porto.

Az UEFA akkor a 2023-as finálét adta „cserébe” Isztambulnak, s bár néhány hete akadtak olyan nyugati lapvélemények, hogy a zavaros török belpolitikai helyzet miatt megint új helyszín kellene, az ottani elnökválasztás második fordulója rendben lezajlott, semmi akadálya nem volt annak, hogy több mint félszázezer olasz és török szurkoló Isztambulban élje meg a döntőt.

A manchesteri szurkolók első csoportja már szerda, csütörtök óta Törökországban várja a döntőt, szlogen lett közöttük a „kék mezben a kék mecsetben”. Az egyébként a Sultanahmet negyedben, a város európai részén található, miként egyébként maga a stadion is, ami a város egyik legnyugatibb pontja.

Pep Guardiola legutóbb 2011-ben nyerte meg a serleget, akkor a Barcelonával.

„Akkor volt Messim, most van Haalandom” – mondta, s még hozzátette, nem viccel. Ráadásul az állítás annyiban feltétlenül makulátlan, hogy az első idényét az angol klubban töltő norvég szinte biztosan megnyeri a sorozat gólkirályi címét, amit akkor Messi nyert, 12 góllal. Most Haaland is éppen tucat gólnál tart.

A katalán edző azt is mondta, hogy az Inter története nagyobb, mint a Cityé, de neki megvannak a tervei a szombat esti mérkőzésre.

Kevin de Bruyne képviselte a Cityt a pénteki sajtótájékoztatón, azt mondta,

az Inter olyan rendszerben játszik, amellyel ők ritkán találkoznak a Premier League-ben.

Ezért óvatosnak kell lenniük, de alaposan tanulmányozták az ellenfél játékát.

„Egységesek, 5-3-2-t játszanak, a két csatár jól tartja a labdát, és vannak sokat futó középpályásaik. Hihetetlenül jól védekeznek. Nyílt játékra nem számítunk, ez nem nagyon fordul elő a döntőben.

Nem szabad türelmetlennek lenni. Talán nem lesz sok helyzet már rögtön az elején. Úgy kell játszanunk, ahogyan szoktunk, megfontoltnak kell lennünk, és remélhetőleg találnunk kell réseket és gólokat szerzünk.

Az elmúlt 5-6 évben a PL-ben sok kisebb csapat játszik védelmi ötössel, talán inkább 5-4-1-gyel, de náluk két csatár van, ami egy kicsit más. Az Inter előnye az angol csapatokkal szemben, hogy folyamatosan játssza, ismeri a rendszert, és nagyon jó benne.”

Az angol sajtó napok óta nagyon biztos abban, hogy a City az Éderson – Walker, Rúben Dias, Akanji – Rodri, Stone – Bernardo Silva, Gündogan, De Bruyne, Grealish – Haaland tizeneggyel kezd majd, azaz marad Akanji, mivel Aké még nincs teljesen rendben. Bevethető elöl Mahrez, Foden és Álvarez is, erős a támadószekció.

A brit lapok elsősorban az Internazionale támadóira hívják fel olvasóik figyelmét, a világbajnok Lautaro Martínezre, a Chelsea-ben és a Manchester Unitedben is megfordult Romelu Lukakura, s nem utolsósorban a Manchester Cityvel két bajnoki címet is nyerő Edin Džekóra, Guardiola szerint ugyanakkor az Inter legjobbja André Onana, akit egyébként személyesen is ismerhet, tekintve, hogy a kameruni kapus 14 és 19 éves kora között a Barcelona akadémiáján nevelkedett.

Az Inter egyik különlegessége az edző, Simone Inzaghi. A bátyja, Filippo, vagy ahogyan a futball világában mindenki emlegette, Pippo, az AC Milan csatáraként az első, a 2005-ös isztambuli kupadöntőt kénytelen volt kihagyni. Két évvel később, Athénben ellenben főszerepet játszott abban, hogy a Milan visszavágjon a Liverpoolnak, két góljával szinte egyedül nyerte meg a meccset, BL-győztes lett. A három évvel fiatalabb öccsének ilyen titulusa még nincsen, de az olasz sorozatokban a legutóbbi hét kupadöntőjét mind megnyerte.

Az Inter várható kezdőcsapata: Onana – Darmian, Acerbi, Bastoni – Dumfries, Barella, Brozović, Calhanoglu, Dimarco – Lautaro Martínez, Džeko.

A mérkőzés magyar idő szerint 21 órakor kezdődik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×