eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A brit Samuel Curry a budapesti öttusa világbajnokság férfi egyéni versenyének döntőjében, a lovaglás versenyszámban a Kincsem Parkban 2019. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Már maguk az öttusázók sem hisznek abban, hogy maradnak az olimpián

Az öttusázók bő kétharmada attól tart, hogy a sportág nem szerepel majd a 2028-as Los Angeles-i olimpián.

A kezdetektől magyar sikersportágnak számító öttusa baljós ötkarikás kilátásait az az online felmérés vetíti előre, amelyet a nemzetközi szövetség (UIPM) jelenlegi vezetésével szembenálló csoportosulás, a Pentathlon United készített - adta hírül az insidethegames.biz. A portál ismertetése szerint a megkérdezett sportolók, edzők és tisztségviselők több mint 70 százaléka tart attól, hogy az öttusa kimarad a bő öt év múlva esedékes játékok programjából.

Az internetes közvélemény-kutatás kérdéseire 18 országból csaknem kétszázan - több mint felerészben sportolók válaszoltak. A felmérés azt is kimutatta, hogy változatlanul bizalmatlanság övezi a UIPM működését, a megkérdezettek 87,4 százaléka azt mondta, hogy a jelenlegi vezetés nem alkalmas a "sportág jövőbeli védelmére".

A Pentathlon Unitednek ez az első felmérése a UIPM tavaly novemberben megrendezett kongresszusa óta, ahol a többség amellett szavazott, hogy a 2024-es párizsi olimpia után csere legyen a számok összetételét illetően, konkrétan a lovaglást akadályverseny váltsa fel.

A modern öttusa, amelyet az újkori olimpiák alapítója, Pierre de Coubertin hozott létre, 1912-es bevezetése óta szerepel a játékokon, de nincs ott a 2028-as olimpia ideiglenes programjában. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a mumbai teljes ülésén dönt október közepén az öttusa - valamint az ugyancsak fenyegetett súlyemelés és ökölvívás - esetleges visszavételről, illetve a Los Angeles-i játékok végleges programjáról.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:28
×
×
×
×