eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 26. vasárnap Evelin, Fülöp
A bronzérmes Madarász Viktória a müncheni multisport Európa-bajnokság női 35 kilométeres gyalogló versenyének eredményhirdetésén 2022. augusztus 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Madarász Viktória: kimondani is furcsa, hogy Eb-bronzérmes lettem

Görög és spanyol ellenfele mögött Madarász Viktória a harmadik helyen végzett a 35 kilométeres gyaloglásban a müncheni atlétikai Európa-bajnokságon. Gyaloglásban úttörő itthon. Az InfoRádió őt faggatta.

Madarász Viktória az első magyar atléta, aki a nők között érmet nyert gyaloglásban nagy világversenyen. A verseny után a sportoló azt nyilatkozta az InfoRádiónak, bár a siker óta már több óra eltelt, "azért pár napba bele fog telni", amíg feldolgozza az eredményt.

"Rengeteg év munkája van ebben, és amit lehet ilyen profi szinten, próbálok intézni, a regenerációra és minden egyéb apró dologra odafigyelni. Lehet, későn érő típus vagyok, mert

húsz-harminc év munkája most kijött. Negyedik voltam a rajtlistán a verseny előtt, én nem is akartam ezzel foglalkozni, magamra olyan terhet tenni, hogy éremben gondolkodjak, inkább a saját versenyemet csináltam"

– mondta.

Az atléta szerint a siker titka, hogy a kezdeti tempót végig tartani tudta. A taktikája tehát nem a lüktető versenyzés, hanem az állandó tempó volt. A versenyző a 2017-es világbajnokságon így lett 12.

"Ez a szuperképességem, hogy ezt belövöm, és akkor azt úgy végig tudom csinálni."

A sportoló szerint a mostani eredménynek más oka is van.

"Beszéltem az edzőmmel, Rácz Sándorral, hogy tényleg élvezni kell azt, hogy itt vagyok, a versenyt, a hangulatot. Persze az álom az a top nyolc volt, de előrébb nem gondolkodtam, mert ez tényleg sport, bármi megtörténhet. Lehet valakinek jobb napja vagy rosszabb, és közben is bármi megeshet" – magyarázta a sportoló.

Madarász Viktória a versenyről úgy nyilatkozott: amikor már érezte, hogy megvan az érem, és hogy harmadik, már akkor elérzékenyült.

"Azután el is hessegettem ezt a gondolatot, mert még hátra volt három-négy kilométer, hogy majd ha a célba érek, akkor lesz meg igazából."

A verseny alatt arra sem gondolt, hogy sporttörténelmet ír, ugyanis magyar gyalogló még nem szerzett Európa-bajnokságon érmet. Mint fogalmazott, csak "belőtt egy tempót", amit 25 kilométerig végig tudott vinni, mert addig nem szabad kifáradni, ugyanis a "35 kilométeres táv 25-nél kezdődik." Szerinte ha az időjárás 15-17 fok körül lett volna, és a nap kevésbé süt erősen, akár két perccel is jobbat megy a jelenlegi magyar csúcsnál, ami 2 óra 49 perc 56 másodperc.

"Közben én ezzel sem foglalkoztam,

a kilométereket látom az órámon, de a végén azt sem nagyon,

mert ott volt egy kisebb krízis."

Madarász Viktória hozzátette: egy Eb-n vagy egy világversenyen az idő annyira nem is számít, inkább a helyezés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×