eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A svéd válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság döntőjében játszott Svédország - Spanyolország mérkőzés után a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 30-án. Svédország 27-26-ra győzött.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Az Eb-döntő hőse: nem gondoltam semmire a vonalon

A csapatmunkát emelték ki az Európa-bajnok svéd férfi kézilabda-válogatott tagjai.

A svéd együttes 20 évvel legutóbbi Eb-győzelme után szerzett újra aranyérmet, ráadásul egy mumus ellen, hiszen a spanyolok 2009 óta mindig jobbnak bizonyultak. Most, a magyar-szlovák közös rendezésű torna döntőjében 27-26-ra a skandinávok nyertek, drámai végjátékban, időn túli hétméteressel.

„Elképesztő, hogy mit értünk el, büszke vagyok a csapatomra. Sokat küzdöttünk, a járvánnyal, a nehézségekkel, de mindig hittünk magunkban, a koncepciónkban. A döntőben remekül játszottunk, főleg a védekezés működött jól” – értékelt a svéd válogatott szövetségi kapitánya, Glenn Solberg a budapesti finálé után. A norvég szakember 2020-ban vette át a csapat irányítását, amellyel tavalyi vb-n második, az olimpián ötödik helyen végzett, most pedig a csúcsra vitte a sárga-kékeket. Kiemelte még a csapatszellemet, amely mellett könnyű mindenkiből a legtöbbet kihozni.

A győztes hétméterest belövő Nickas Ekberg felidézte az utolsó másodperceket. „Nem gondoltam semmire, ahogy a vonalon álltam. A csapat többi tagja dolgozott azért, hogy meglegyen ez a lehetőségünk, és csak az voltam, aki kivitelezte ezt az utolsó lövést. Nem egyetlen hetessel nyersz meg egy trófeát, a csapatmunka szükséges hozzá. Megérdemelten győztünk” – nyilatkozta a szélső, aki csak a hetesekre állt be, ötből egyet hagyott ki, de a kipattanót ott is belőtte.

„Most még nem tudok arra gondolni, hogy történelmet írtunk, de hétfőn, amikor már Svédországban leszünk, és milliók ünnepelnek minket, rájövünk, hogy mit is értünk el. Ezért küzdöttünk.”

Az Infostartnak nyilatkozva a négygólos Hampus Wanne azt emelte ki, hogy agresszívnak kellett lenniük a spanyolok ellen, emellett végig hittek a taktikában, ez a kettő volt a kulcs.

„Az utolsó tíz percben tudtam, hogy valami kiemelkedőre van szükségünk a győzelemre. Valaminek történnie kell. Megpróbáltam labdát szerezni, sikerült is. Ha egy döntőben ilyen dolgokat tudsz végrehajtani, az sok dob a csapat morálján.

Amikor Niclas odaállt, tudtam, hogy megcsinálja”

– mondta a svéd klasszis, dicsérve az új generáció tagjait.

A vesztes spanyol válogatott részéről Jordi Ribera szövetségi kapitány szerint szoros, kemény meccset játszottak a döntőben. „Néha nehézséget okozott uralni az érzelmeinket. Nem tudtunk annyi labdát szerezni, nem tudtunk annyi gyors akciót vezetni. Később aztán ebben feljavultunk, megfordítottuk az állást. Volt esélyünk a győzelemre, de végül a svédeknek jött ki jobban a lépés.”

A spanyol kapus, a Veszprémben védő Rodrigo Corrales azt mondta: nem annyira csalódott, mert egy nagyszerű csapattól kaptak ki, és biztos abban, hogy tanulnak a vereségből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×