eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság abu-dzabi futamán a Yas Marina versenypályán 2021. december 12-én. Az idényzáró futamon Verstappen és a címvédő és hétszeres vb-győztes Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője küzd a világbajnoki címért.
Nyitókép: MTI/AP/Haszan Ammar

Elképesztő dráma, Max Verstappen a világbajnok

A holland az utolsó körben előzte Lewis Hamiltont, így az Abu-Dzabi Nagydíj megnyerésével lett világbajnok.

A rajtot a második helyről induló Hamilton kapta el jobban, majd Verstappen még az első körben megelőzte, de túlságosan rövidet fékezett, a kanyarban leterelte a pályáról ellenfelét, akinek a bukótéren keresztül kellett visszatérnie. Hamilton az élen maradt, a versenybíróság pedig úgy látta, hogy Verstappen manővere miatt kellett elhagynia a pályát, ezért egyik pilótát sem büntette meg. A folytatásban a hétszereses világbajnok egyre nagyobb előnyt autózott össze.

Verstappen cserélt kereket előbb, már a hatodik körben, de egy körrel később Hamilton is kiállt a boxba. Átmenetileg a másik Red Bull pilóta, Sergio Pérez vette át a vezetést. A brit jó tempóban haladt, és utolérte a mexikóit, aki nagy csatát vívott vele. Pérez nemcsak feltartotta, hanem kétszer is visszaelőzte a címvédőt. Végül Hamilton el tudott menni, de hátrány két másodpercre csökkent Verstappennel szemben. A különbség a folytatásban újra nőni kezdett, a brit sorra futotta meg a leggyorsabb köröket.

A holland egy virtuális biztonsági autós szakasz alatt kiment még egyszer kereket cserélni, Hamiltont pedig nem hívta ki csapata. A különbség csökkent ugyan, de úgy tűnt, a brit meg tudja tartani előnyét 10-11 másodperc körül.

Öt körrel a vége előtt Nicolas Latifi a falnak ütközött a Wiliamsszel, és beküldték a biztonsági autót - ez pedig megváltoztatott mindent. Verstappen még egyszer kiment friss gumikért, Hamiltont pedig megint nem hozták ki, bár ő ezt kérte a csapattól. Először úgy tűnt, a kettejük között lévő, már lekörözött versenyzőket nem kell elengedie Hamiltonnak az újraengedéskor, ám végül másként döntött Michael Masi versenyigazgató, ami kiváltotta a Mercedes felháborodását. Így egy köre maradt Hamiltonnak és Verstappennek az utolsó nagy csatára. Az újraindítást követően, a frissebb gumikon a holland sokkal gyorsabbnak bizonyult, előzni is tudott, és később is megtartotta az első pozíciót, visszaverve a vetélytárs próbálkozását.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

A Red Bull pilótája pályafutása első vb-címét nyerte.

Verstappennek ez volt az idei 10., és pályafutása 20. futamgyőzelme, valamint ő lett az F1 negyedik legfiatalabb világbajnoka.

Abu-Dzabi, 2021. december 12.
 Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője ünnepel a trófeával, miután megnyerte a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság abu-dzabi futamát a Yas Marina versenypályán 2021. december 12-én. Max Verstappen lett a Forma-1 idei világbajnoka, miután a címvédő Lewis Hamiltont az utolsó körben megelőzve elsőként ért célba.
MTI/AP Pool/Kamran Dzsebreili
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője ünnepel a trófeával, miután megnyerte a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság abu-dzabi futamát a Yas Marina versenypályán 2021. december 12-én. Max Verstappen lett a Forma-1 idei világbajnoka, miután a címvédő Lewis Hamiltont az utolsó körben megelőzve elsőként ért célba. MTI/AP Pool/Kamran Dzsebreili

2013 után lett újra red bullos versenyző a világbajnok, azóta csak a Mercedes pilótái diadalmaskodtak.

A konstruktőri bajnoki címet a Mercedes szerezte meg, sorozatban nyolcadszor.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

A harmadik helyen Carlos Sainz ért célba a Ferrarival.

Kimi Räikönnen nem tudta befejezni pályafutása utolsó versenyét.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×