eur:
394.05
usd:
369.37
bux:
65214.53
2024. április 19. péntek Emma
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője megnyeri a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság abu-dzabi futamát a Yas Marina versenypályán 2021. december 12-én. Max Verstappen lett a Forma-1 idei világbajnoka, miután a címvédő Lewis Hamiltont az utolsó körben megelőzve elsőként ért célba.
Nyitókép: MTI/AP/Kamran Dzsebreili

F1-szakértő: saját fegyvertárával győzhették le Lewis Hamiltont

Nincs még hivatalos végeredménye a Forma–1-es szezonnak. Az Abu-Dzabiban rendezett szezonzárón Max Verstappen ért elsőként célba, és így világbajnokként ünnepelt, de a Mercedes a hajrában történek után megóvta a futamot, és bár elutasították a csapat beadványait, szerda estig még van lehetőség a fellebbezésre. Ismét nem volt a helyzet magaslatán a versenyigazgató, ugyanakkor a Racingline.hu főszerkesztője szerint a Mercedes stratégiai hibái is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a futam nagy részében magabiztosan vezető Hamiltont az utolsó körben megelőzhette Verstappen.

Vámosi Péter szerint a Mercedes vasárnap két dolgot nem tudott: nyerni és veszíteni.

Előbbit illetően a szakértő úgy vélekedett, a második lehetőségnél, a „biztonsági autós történetnél” Lewis Hamiltont is le kellett volna hozni kerékcserére. A legfőbb stratégiai „bakit ” ugyanakkor abban látta a Mercedesnél, hogy végig védekezésre játszottak, miközben a Yas Marina Circuiten, sőt, egész évben övék volt a leggyorsabb autó, ráadásul Abu-Dzabiban folyamatos gumi előnyben voltak. Ehhez képes, ha gyengébb autóval megverik őket, az már magában öngól, de tény – tette hozzá a Racingline.hu főszerkesztője –, kellett hozzá egy nagyon furcsa ítélet a verseny végén, ami kapcsán szerinte a felügyelő testületnek, a FIA-nak kellene a saját háza táján sepregetni.

„Szidtam én már őket elég sokszor egész évben, de bocsánat, más sportágakban ezért fejek szoktak hullani” – fogalmazott.

Így végül Lewis Hamilton nem szerezte meg a nyolcadik világbajnoki címét, Max Verstappen pedig minden idők negyedik legfiatalabb vb-győztese lett azzal, hogy az utolsó körben friss, lágy gumikon meg tudta előzni a kemény és igencsak kopott gumikon autózó brit pilótát.

Vámosi Péter szerint az egész éves teljesítménye alapján, valamint a gyengébb versenytechnika miatt a holland versenyző mindenképpen megérdemelten győzött.

„Mondhatnám ironikusan, hogy visszanyalt a fagyi – fogalmazott, utalva azokra a futamokra, ahol Mercedes-típusú autók torpedózták ki Verstappent –, de ez egyáltalán nem ilyen egyszerű.” Véleménye szerint a 22 versenyből álló idény mindenkit kikészített mentálisan, ahol

végül a fiatalabb hév, lendület, a „nyers tehetség” kerekedett felül Lewis Hamiltonon,

azzal együtt, hogy a hétszeres világbajnok is ismeri ezt az érzést, miután ő pont ugyanilyen volt 2007-2008 tájékán, vagyis amikor a kamera hosszan elidőzött rajta a futam után, pont az foroghatott le a fejében, hogy részint a saját fegyvertárával győzhették le.

Abu-Dzabi, 2021. december 12.
A második helyezett Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság abu-dzabi futama után a Yas Marina versenypályán 2021. december 12-én. A futamot Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte, és ő lett a Forma-1 idei világbajnoka, miután a címvédő Hamiltont az utolsó körben megelőzve győzött.
MTI/AP POOL/Kamran Dzsebreili
A második helyezett Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság abu-dzabi futama után a Yas Marina versenypályán 2021. december 12-én. A futamot Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte, és ő lett a Forma-1 idei világbajnoka, miután a címvédő Hamiltont az utolsó körben megelőzve győzött. MTI/AP POOL/Kamran Dzsebreili

„Na meg amellett se menjünk el, hogy – rossz nyelvek szerint – Jos Verstappen ezt az eredményt, főleg a gokartpályák mellett, fiatal korábban kiverte fiából” – jegyezte meg félig humorosan a szakértő, aki szerint, bár jó helyre került a bajnoki cím, Lewis Hamilton is megérdemelte volna.

Vámosi Péter arra is kitért, hogy szerinte

be kellene tiltani, hogy a csapatvezetők „hisztizhessenek”,

egyirányúvá téve a kommunikációt, hogy az istállók ne mószerolhassák egymást.

Mint ismert, a konstruktőri vb-címet nyolcadszor is megnyerő Mercedes még nem nyugodott bele a végeredménybe: először óvott, amit a versenyfelügyelet elutasított, majd jelezte, hogy valószínűleg fellebbezni fog, amire szerda estig van lehetősége. A főszerkesztő ezzel kapcsolatosan szomorúnak nevezet, hogy a csapatoknak már nem a versenyzőkkel, szerelőkkel, mérnökökkel és mindenféle egyéb kiszolgáló emberekkel kell egy adott versenypályára menniük, hanem egy nem akármilyen ügyvédi hadsereggel, amire a jelek szerint a Mercedes már tudatosan készült Abu-Dzabiban. „A költségvetési sapkában benne van az ügyvédi munkadíj is? – jegyezte meg félig ironikusan a szakértő hozzátéve: – Ennyire zöldasztalra készülni… Értem én, hogy kiélezett a verseny, de ez már nem a sportról szól, és kontraproduktív.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×