INFORÁDIÓ 
2020. november 23. hétfő
Kelemen, Klementina

fábián lászló

öttusa

nob

olimpia

Marosi Ádám az öttusa Európa-bajnokságon a férfiak hagyományos versenye döntőjének lovaglás számában a székesfehérvári Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban 2018. július 22-én.

Fábián László megmentené a vergődő öttusát

A sportági legenda szerint 1992 óta türelmes a NOB az öttusával szemben, pedig csak össze kellene hangolni a játékokon a versenyeket, semmiképpen sem másfél-két órába sűríteni az öt számot.

A tervek szerint 2022-től új formátumú öttusaversenyeket rendeznének. Két fontos változás várható, az egyik, hogy kieséses rendszerű lesz, a másik, hogy az egyes számok között még jobban lerövidül az idő.

"Ezektől a változásoktól nem lesz nézhetőbb a sportág. Tudomásul kell venni, hogy az öttusát sosem fogják 200 országban űzni" – vélekedett az InfoRádióban Fábián László olimpiai és világbajnok öttusázó, a MOB sportigazgatója.

Nem kertel, "vegyesek az érzelmei" mint a tradicionális öttusában nevelkedő, majd abban versenyző sportolónak.

"Ez a triatlonszerű összekötés kicsit nehezen emészthető számomra" – értelmezte a folyamatot. A Nemzetközi Öttusaszövetség úgy gondolja, hogy attól lesz nézhető a sportág, hogy a korábbi időkben 5, 4, majd 2, aztán 1 napos versenyt megpróbálja másfél-két órába sűríteni; ismert tény ugyanis, hogy körülbelül ennyi időt tud egy ültő helyében megtekinteni egy néző akár tévé előtt, akár helyszínen, de Fábián László szerint ez a sportág a rövidítéstől nem lesz "érthetőbb".

"Ennek a sportágnak az az üzenete, hogy egy olyan ember küzd saját magával, illetve a versenytársaival, aki sokrétű, fizikailag és technikailag is" – ecsetelte a sportági legenda.

Hogy az öttusa mint sportág körül "valami nincs rendben", az már szerinte az 1992-es, barcelonai olimpia óta tart, hisz azóta folyamatos a szabályok változása,

"szinte csoda, hogy van ehhez türelme a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak".

Fábián László máshonnan is közelítené az öttusa olimpiai programon tartását: mivel mind az öt sportága jelen van az olimpián, nem is kerülne plusz pénzbe a szervezőknek, csak úgy kellene a viadalait szervezni, hogy a létesítmények üres idejében használják a versenyszámokra az öttusázók. Egyedül a lovak bérlete a költség.

"Ha ez megoldható lenne, már nagyobb kedve lenne műsoron tartani egy olimpiaszervezőnek az öttusát, már csak a tradíció miatt is" – fűzte hozzá Fábián László.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Szabályváltozások az öttusában - Fábián László
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018