eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Marosi Ádám az öttusa Európa-bajnokságon a férfiak hagyományos versenye döntőjének lovaglás számában a székesfehérvári Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban 2018. július 22-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Fábián László megmentené a vergődő öttusát

A sportági legenda szerint 1992 óta türelmes a NOB az öttusával szemben, pedig csak össze kellene hangolni a játékokon a versenyeket, semmiképpen sem másfél-két órába sűríteni az öt számot.

A tervek szerint 2022-től új formátumú öttusaversenyeket rendeznének. Két fontos változás várható, az egyik, hogy kieséses rendszerű lesz, a másik, hogy az egyes számok között még jobban lerövidül az idő.

"Ezektől a változásoktól nem lesz nézhetőbb a sportág. Tudomásul kell venni, hogy az öttusát sosem fogják 200 országban űzni" – vélekedett az InfoRádióban Fábián László olimpiai és világbajnok öttusázó, a MOB sportigazgatója.

Nem kertel, "vegyesek az érzelmei" mint a tradicionális öttusában nevelkedő, majd abban versenyző sportolónak.

"Ez a triatlonszerű összekötés kicsit nehezen emészthető számomra" – értelmezte a folyamatot. A Nemzetközi Öttusaszövetség úgy gondolja, hogy attól lesz nézhető a sportág, hogy a korábbi időkben 5, 4, majd 2, aztán 1 napos versenyt megpróbálja másfél-két órába sűríteni; ismert tény ugyanis, hogy körülbelül ennyi időt tud egy ültő helyében megtekinteni egy néző akár tévé előtt, akár helyszínen, de Fábián László szerint ez a sportág a rövidítéstől nem lesz "érthetőbb".

"Ennek a sportágnak az az üzenete, hogy egy olyan ember küzd saját magával, illetve a versenytársaival, aki sokrétű, fizikailag és technikailag is" – ecsetelte a sportági legenda.

Hogy az öttusa mint sportág körül "valami nincs rendben", az már szerinte az 1992-es, barcelonai olimpia óta tart, hisz azóta folyamatos a szabályok változása,

"szinte csoda, hogy van ehhez türelme a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak".

Fábián László máshonnan is közelítené az öttusa olimpiai programon tartását: mivel mind az öt sportága jelen van az olimpián, nem is kerülne plusz pénzbe a szervezőknek, csak úgy kellene a viadalait szervezni, hogy a létesítmények üres idejében használják a versenyszámokra az öttusázók. Egyedül a lovak bérlete a költség.

"Ha ez megoldható lenne, már nagyobb kedve lenne műsoron tartani egy olimpiaszervezőnek az öttusát, már csak a tradíció miatt is" – fűzte hozzá Fábián László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×