eur:
394.93
usd:
370.56
bux:
65090.71
2024. április 19. péntek Emma
Belgrád, 2017. augusztus 18.Loic Nego, a Videoton játékosa a Partizan Beograd elleni mérkőzésen a labdarúgó Európa Liga selejtezői hatodik fordulójában, Belgrádban 2017. augusztus 17-én. (MTI/EPA/Koca Sulejmanovic)
Nyitókép: MTI/EPA/Koca Sulejmanovic

Az NB I egyik legjobb légiósa meghívót kapott a magyar válogatottba!

Az előbb az Újpest csapatában szereplő, majd évek óta a különböző neveket viselő Vidit erősítő Loic Nego 2019. fefruár 14-én kapta meg a magyar állampolgárságot. Miután korábban szerepelt a francia korosztályos válogatottban, a FIFA szabályváltoztatására is szükség volt ahhoz, hogy meghívást kaphasson Marco Rossi keretébe. A világszövetség szeptember végi döntése ellenben megnyitotta a kaput.

Az MLSZ honlapja megvilágította a teljes hátteret: „A magyar bajnokság évek óta egyik legjobb játékosa a FIFA eddigi szabályainak értelmében nem játszhatott a magyar válogatottban, mivel korábban pályára lépett tétmérkőzésen a francia U19-es és U20-as válogatottban is. A FIFA szeptemberi kongresszusa azonban több változtatást is elfogadott, elsősorban a játékosok érdekét figyelembe véve. Ennek köszönhetően a MOL Fehérvár FC magyar állampolgárságú labdarúgója immáron pályára léphet a magyar válogatottban, Marco Rossi pedig számít rá.

A FIFA szövetségváltással kapcsolatos eddigi szabálya túl merev volt, ezáltal sokszor indokolt és méltányolandó esetekben sem tette lehetővé az országváltást. Például, ha egy játékos akárcsak 10 percet is játszott egyetlen tétmérkőzésen bármely utánpótlás-válogatottban, akkor ez általános esetben meggátolta abban, hogy felnőttként egy másik ország válogatottját erősítse. Az új szabályozás változatlanul szigorú és precíz, de rugalmasabb és részletesebb, mint a korábbi. Mostantól a különböző élethelyzetekre meghatározott, eltérő előírások szélesebb körben teszik lehetővé a futballhonosítást, természetesen megfelelő indokoltság esetén, a FIFA engedélyével.

Nego Loic – aki 2010 augusztus 17-én Portugália ellen játszott utoljára a francia U20-as csapatban, és több mint öt éve Magyarországon él, miközben felvette a magyar állampolgárságot – ennek a szemléletváltozásnak köszönheti a lehetőséget.

Az eddigi merev szabályozás enyhítését először Csányi Sándor vetette fel a FIFA Tanácsban, majd az MLSZ hivatalosan is kezdeményezte az Alapszabály módosítását, amelyet végül a nemzetközi szervezet illetékes testülete terjesztett a FIFA kongresszusa elé, ahol a résztvevő országok gyakorlatilag egyhangúan támogatták a változtatást.

A szabálymódosításnak köszönhetően a franciaországi születésű Nego Loic mostantól szerepelhet a magyar labdarúgó-válogatottban. A MOL Fehérvár FC védője korábban többször is elmondta már, hogy otthonának tekinti Magyarországot, boldog lenne, ha játszhatna a magyar nemzeti együttesben.”

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×